Hamar kiderülhet, mekkora klímabajnok Biden

2021. január 12. 15:09

Kitta Gergely
Corvinák
Joe Biden ígéretekkel elhalmozta szavazóit, de kérdés, hogy konkrét „zöld” ügyekben változtat-e?

„Gyorsan le fogják tudni tesztelni, hogy az Egyesült Államok következő elnöke valóban olyan fontosnak tartja-e a környezetvédelmet, mint ahogy azt a kampányában állította.

Úgy látszik, hogy előreláthatólag a történelemkönyvekbe magáról furcsa utolsó fejezetet skiccelő Donald Trump (mondjuk Bill Gates-szel szemben) sosem vett elektromos autót, nem láttuk kipirult arccal a Fehér Házba bringázni és azon sem törte magát, hogy bálnákat mentsen. Trump stratégiája ezekkel együtt vagy ezek nélkül is egyértelmű volt: ha van is klímaváltozás, annak megfékezése érdekében ő semmit nem tesz az amerikai vállalatok versenyképességének vagy az amerikaiak megélhetésének kárára. A New York Times a Harvard és a Columbia elemzéseit is alapul véve több mint 100 olyan korábban elfogadott klímavédelmi jogszabályt azonosított, ahol Trump szerintük valamilyen visszalépést eszközölt az amerikai társadalmi vagy gazdasági érdekekre történő hivatkozással. Ez irányú politikájának szimbolikus lezárásaként tavaly novemberben az USA a gyakorlatban is kilépett a párizsi klímaegyezményből.

A jövő azonban ennél is érdekesebb lehet. Milyen irányba állítja az új elnöka következő időszakban a világ (még mindig) első számú szuperhatalmát a klímavédelemben?

Biden kampánya során klímakérdésekben is szembehelyezkedett Trumppal, de ő is tudja, hogy a zöld ügyek gyors zászlóra tűzése sok érdeket sérthet az elmúlt időszakban ebből a nézőpontból áthangolni próbált Egyesült Államokban. Az éra záró akkordja, a Capitolium »Trump-hívők« általi elfoglalása is jól mutatja, hogy Amerika ma feszültséggel teli, régen volt már ennyire megosztott és a klímakérdésekkel konszolidáltabb időszakban pedig sokkal könnyebb és kifizetődőbb előrukkolni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés