Leégett a csíksomlyói romatelep (videó)

2021. január 8. 7:28
A lángok mintegy ezer négyzetméteren pusztítottak.

Január 7-én este nem sokkal nyolc óra után tűz ütött ki a Csíkszeredához tartozó romatelepen, a Somlyó utcában. Annak ellenére, hogy a tűzoltóság szinte azonnal a helyszínre érkezett, órákon keresztül harcolni kellett a lángokkal, amelyek nagyon gyorsan terjedtek.

A hírről beszámoló Transindex szerint akik ott voltak, apokaliptikus képeknek lehettek tanúi: a lángoló tetők között az ólakból kiengedett állatok, lovak, disznók futottak szanaszéjjel, az emberek pedig rémülve próbálták kimenteni házaikból, gazdaságukból azt, ami menthető volt. Sok gyerek hiányos öltözetben, sírva várta, hogy valaki rá is figyeljen. A csecsemős anyák pokrócba burkolták gyerekeiket, és biztonságos távolságból figyelték, hogyan válik eddigi lakásuk a lángok martalékává.

A több ezer literes tartállyal rendelkező tűzoltóautókból elfogyott a víz, és tűzcsap hiányában nem volt ahonnan újratölteni, így az oltás után funkciójukat vesztett járművek hátratolattak a szűk utcában, hogy vízutánpótlásért induljanak.

Eközben a pálfalvi önkéntes tűzoltók egy bevetési járművel, szivattyúk segítségével a közeli Somlyó-patakból kezdték pumpálni a vizet, ahol időközben egy kisebb gátat alakítottak ki a cigánytelepi férfiak, akik lemezekkel, káddal és minden kezük ügyébe kerülő nagyobb holmival duzzasztották fel a patakot, hogy a vízutánpótlás biztosított legyen – derül ki a Főtér cikkéből.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is a helyszínre siettek, és részt vettek a mentőakció megszervezésében.

A rászorulóknak meleg teát, pokrócokat osztottak, majd autóbuszokkal a családokat az Erőss Zsolt Arénába és a Márton Áron Főgimnázium mögött található sportcsarnokba szállították. Az este nyolc órakor kiütött tüzet éjfél előtt egy órával sikerült végleg eloltani. A Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint körülbelül húsz faházat érintett a tűz, a lángok mintegy ezer négyzetméteren pusztítottak.

A mintegy 200 személy számára, akiket az arénába szállítottak az est folyamán már a tegnap gyűjtést rendeztek, hogy matracokat, hálózsákokat biztosíthassanak számukra. A gyűjtés folytatódik, és önkéntesek jelentkezését is várja Csíkszereda önkormányzata, annak érdekében, hogy az étkeztetést (reggeli, ebéd, vacsora) tudják megszervezni, azaz a városháza által biztosított ételt tudják kiosztani.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez nagyon szép volt tőled!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés