A Trump-sztori itt ért véget

2021. január 6. 22:34

Leimeiszter Barnabás
Mandiner
Az erőszak rossz, meg minden.

Az erőszak rossz, meg minden. Az ilyen szerepjátékos, vikingjelmezbe öltözős, félig-meddig nevetséges erőszak is, aminek szerencsés esetben néhány kitört üveg meg könnyebb sérülés lesz a vége. (Sajnos úgy tűnik, súlyosabb a helyzet.)

Amúgy a globális politikai-gazdasági osztály meg a mainstream média java része hosszú hónapokon át ünnepelte az amerikai nagyvárosokban fosztogató-gyújtogató csőcseléket. Sejthető, hogy a ma balhézó fiúkért nem lőnek majd tűzijátékot Londonban, de még csak egy vacak köztéri installációt sem érdemelnek ki Ferencvárosban.

Az erőszak tök rossz. Hatalomtechnikai szempontból is.

A capitoliumi tüntetők most szolgáltatták a végső adalékot ahhoz, hogy az elnök az amerikai köztársaság „magasztos értékeiről” ványadt kliséket sorakoztató véleményformálók örökös vudubabája legyen. Ma reggel még egyáltalán nem volt evidens, mostanra viszont kimondhatjuk: hiába pillantgat 2024-re, vagy akár arra, hogy komolyan beleszólhat a következő republikánus elnökjelölt kiválasztásába. A Trump-sztori itt ért véget.

Az amerikai jobboldal, ami ma nagy általánosságban sokkal egészségesebb nézeteket hirdet, mint Trump előtt (és ebben az ingatlanmágnás érdeme vitathatatlan), nehezen fogja kimagyarázni magát abból, amit a tudatipar illetékesei „drámai, soha nem látott, sötét puccskísérletként” rögzítenek majd a történelemkönyvekben. Erre a napra úgy fognak emlékezni, mint amikor hajszálon múlt Washingtonban a fasiszta hatalomátvétel. Ez persze nem igaz, de jó ürügy lesz arra, hogy megbélyegezzenek bármiféle „populizmust” – noha az elnökválasztási eredmények részletes térképéből kiderül: a populizmusnak nagyon is van jövője.

A nemzetközi sajtó tele lesz azzal, hogy az elnök hergelte fel a népeket a Capitolium ostromára. Véleményes állítás, de tény, hogy már rég az ülésterem ajtajában lökögették a MAGA-hívek a szekuritit, amikor kiírta a netre, hogy rend legyen. Mit kellett volna máshogy csinálnia? Elfogadnia az eredményt, nem belemennie ebbe az egész újraszámlálós-pereskedős, hajfestékbalesetben kulmináló hercehurcába? Volt-e választási csalás?

Válaszok helyett csak kaján, posztmodern szkepszist találunk.

Amúgy az se vezet épp békéhez, ha az értelmiség, az újságírás, a szórakoztatóipar, a nagyvállalatok világa, egyszóval a társadalom befolyással – és láthatósággal – rendelkező tagjainak kasztja évtizedek óta abban talál kedvtelést és hivatást, hogy módszeresen és rendszerszerűen tagadja, kigúnyolja, meggyalázza és kiüresítse a társadalom alsóbb rétegeinek értékeit. Ha már értékek, ugyebár. Az erőszak rossz.

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves szerző, ez nem puccs volt, hanem provokáció. A provokáció legközelebbi célja a valódi tüntetéseknek elejét venni. A további célok pedig elterelni a figyelmet a visszaélésekről, a BLM erőszakról, valamint visszaszorítani a szabad gondolatokat.
A szerző láthatott már ilyen képeket K-Európában eleget.
Mi a faszt keretek bohócok a Capitóliumban, a TV székházban, az ukrán palamentben?

amikor egyesek betörnek a parlamentbe, hogy megakadályozzák az új elnök beiktatását, azt nem igazán lehet másnak hívni, mint puccskísérlet.
amatőr puccskísérlet, de attól még az.
(megjegyzem, republikánus képviselők is ennek nevezték)

és ez független attól, hogy egyetértünk-e a puccs céljával, vagy sem

Ezt Trump jól elszúrta. Többszörösen is. Ebből is látszik, hogy nem politikus.
- Elszúrta, amikor megkérdőjelezte a globális felmelegedés problémáját, sőt elbagatellizálta.
- Elszúrta a koronavírus veszélyét. Nem lépett, sőt tagadta.
Ebben a hablatyban, amit itt elnöki beszéd címén összehordott, megint a kínaiak ellen hangolt, holott vastagon hibás a több tízezer halottjukban.
- Elszúrta, hogy gyengének mutatkozott, mert azt is volt, amikor engedte a szobrok ledöntését, gyújtogatásokat. Nem mert közbelépni, nehogy elbukja a választást. Hagyta, hogy csatateret csináljanak az államokból.
- Elszúrta talán a legfontosabbat mindjárt a választások elején.
És pedig azt, hogy 4 évvel ezelőtt Hillary Clinton 3 millióval több szavazatot kapott. Trump az elektori szavazatokkal tudott akkor nyerni.
Gondolhatta volna ő, vagy a tanácsadói, hogy ezt a győzelmet nem fogják elfelejteni, és a Covidtól függetlenül, erre buzdítják majd a demokratákat.
- Elszúrta azzal, hogy idő előtt belengette a győzelmét.
Ezt a hülyét. Kijött nagy peckesen, öntelten, hogy győzött, amikor még le sem zárult a szavazás. Ilyet csak egy lúzer csinál, nem egy politikus, pláne nem az USA elnöke.
- Elszúrta, hogy gyenge volt, amikor kiderültek a sorozatos csalások. Csak a pofája volt nagy.

Ezt a temérdek hibát megszívta, de meg fogjuk mi is.
Sosem gondoltam volna, hogy ezt a szenilis Bidét fogják megválasztani, - csalással - az amcsik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés