Uniós segélyt kapnak a Boszniában rekedt migránsok

2021. január 5. 8:30
Egy német szakértő szerint a szerb-magyar határon ugyanúgy rosszul bánnak a migránsokkal, a politikusok az ő hátukon kapaszkodnak.

Három és félmillió eurós segélyt ad az Európai Bizottság a Bosznia-Hercegovinában rekedt menekültek megsegítésére – írta meg az Euronews. Hozzátették: az unió élesen bírálta a helyi hatóságokat az embertelen körülmények miatt.

A portál megírta, hogy az év végén 1700 ember maradt fedél nélkül Bosznia-Hercegovina egyik menekülttáborában. Brüsszel szerint elfogadhatatlan a helyzet, amely elkerülhető lett volna, ha a bosnyák hatóságok gyorsan lépnek a helyi hatóságok. „Bosznia-Hercegovina hatóságainak úgy kellene viselkedniük, mint egy EU-ba igyekvő országban. Az emberek életét nem lehet kockára tenni a helyi hatalmi harcokban” – mondta Peter Stano bizottsági szóvivő.

Az Euronews hangsúlyozta: az EU 2018 óta már 85 millió eurót költött a Boszniában rekedt menekültekre. Egy szakértő szerint azonban hiteltelenek a brüsszeli kritikák. „Az uniós bírálat megalapozott, de nem hiteles. Hiszen az uniós tagállamok épp ilyen elveket követnek a görög szigeteken, a szerb-magyar határon, mint a horvát-bosnyák határon. Rosszul bánnak a migránsokkal, az ő hátukon kapaszkodnának fel a politikusok. Az EU hitelesebb lenne, ha a saját tagállamai nem bánnának ugyanolyan rosszul a migránsokkal, mint Bosznia-Hercegovina teszi” – mondta egy német szakértő, Gerald Knaus.

A portál emlékeztetett: a boszniai Lipa tábor lakói karácsony előtt éhségsztrájkba kezdtek, majd a sátrak a múlt héten leégtek. A migránsok azóta a szabad ég alatt alszanak. Az unióban a horvát hatóságokat is gyakran bírálják, amiért illegálisan visszatoloncolják a területükre érkező menedék-kérőket.

(Euronews)

Fotó: Tábortűz körül melegednek az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő illegális bevándorlók a Bosznia északnyugati részén, Bihács közelében lévő, bezáratott lipai befogadótáborban 2020. december 30-án. A bezárt lipai tábor lakóit egyelőre nem tudták elszállítani, mert azoknak a településeknek a lakói, amelyeknek laktanyáiba vitték volna őket ideiglenesen, tiltakoznak ez ellen. Emiatt a több száz illegális bevándorló autóbuszokban töltötte az éjszakát. MTI/AP/Kemal Softic

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" mondta egy német szakértő, Gerald Knaus."
Gerald Knaus G. Soros - Google-keresés
Soros karmestere órák alatt megmozgatja a világsajtót

2020. szept. 10. — Gerald Knaus befolyásos lobbiszervezete a koronavírus-járvány idején sem fogta vissza magát, és ekkoriban is Magyarországot támadta.

Gerald Knaus kétfeléképpen próbálja befolyásolni az Európa Tanácsot...

Gerald Knaus: "A magyar kormány az EU-t készpénz-automatának tekinti" 2020.09.24 20:40

Ki tudja, milyen f.szi ez a f.szi?
Talán még ő maga sem.
Aki ennyire a reflektorfényben van, mint Knaus és gazdája, az nem lehet a bábmester, csak a báb. Ez elég nyilvánvaló,

Azt is megmondták nekik, hogyan kéne viselkedniük!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés