Az EU megtiltotta a műanyaghulladék exportját

2021. január 2. 7:38
Az európai uniós tagországokban 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik évente.

Az Európai Unió megtiltotta a nem újrahasznosítható műanyagok exportját. A január elsejétől életbe lépett szabályok szerint csak az úgynevezett tiszta műanyaghulladékot lehet elszállítani a nem OECD-országokba – írja az Euronews.

Ezek az új szabályok világosan jelzik, hogy az EU-ban felelősen kezeljük a hulladékot, amelyet termelünk” – hangsúlyozta a környezetért és az óceánokért felelős uniós biztos.

Virginijus Sinkevičius szerint ez fontos mérföldkő a műanygszennyezés elleni küzdelemben, a körforgásos gazdaság kialakításában és az európai zöld megállapodás céljainak elérésében. Az európai uniós tagországokban 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik évente. Ennek csak kevesebb mint az egyharmadát hasznosítják újra.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na jó: néha az EU is érdemel jó pontokat. Most megkapta tőlem. Nyilván innentől ezerrel indul az agyalás, hogy akkor most mi legyen a műanyaggal, de ez így van jól.

Szerintem a másod nyersanyagnak tekinthető, szelektíven gyűjtött, szinre válogatott, mosott, aprított PET-et ( palackból származik) vagy ennek aprítmányát, ami bizonyos követelményeknek megfelel ( van rá szabvány) Kína be fog engedni és szálgyártásra fel fogja használni. Itt a kevert ( PET, PE, PP, PS és PVC), koszos műanyag hulladékokról lehet szó, amit csak igen nagy nehézségekkel és drágán lehet hasznosításra alkalmassá tenni. Ha kiszedik a PVC-t akkor legalább megfelelő füstgáz tisztítóval ellátott égetőben energetikailag hasznosítani lehet. Ezeknél különösen nagy annak a veszélye, hogy Afrikában kötnének ki.

A szövegben benne van, hogy nem OECD országokba csak "Tiszta műanyaghulladék" szállítható. Ez annyit jelent, hogy tiszta és anyagfajta ( PET, PS, PE, PP) szerint válogatott, azaz termékké feldolgozható. ( Elég sok pénz van már benne tehát feldolgozzák vagy itt vagy ott.)

A csomagolási területen tényleg csökkenteni kell a műanyag felhasználást. Más helyeken viszont nehéz lenne őket pótolni. Szálak (gyapot, gyapjú...), gépkocsik ( kábelszigetelések -olajos textil-, abroncsok (term. kaucsuk?), tartályok (fém), üléspárnák (???), akkuház(???), épületszigetelések (bazaltgyapot?), lefolyó és nyomócsövek (vas???), szőnyegek, olcsóbb bútorok ( fürészpor+műgyanta), hullámlemez, elektromos vezetékek kis és nagyfeszültség ( 200 kV ???), TV-k, telefonok (pl. IC tokozások), festékek, nagy-szilárdságú ragasztók és a végtelenségig lehetne folytatni a sort.

Ez mind igaz, de igen nehéz lenne az emberiséget rábeszélni arra, hogy lépjen vissza az időben úgy 100 évet. Ekkor csak a PVC volt ismert és a bakelit ( fenol+aldehid gyanták), meg talán néhány félszintetikus tejsavszármazék. Nem lehetne kifejleszteni pl. a radart, hiszen nem lenne szigetelőanyaga, a festékek száradására napokat kellene várni ( a telitetlen kötéseket tartalmazó olajok oxidatív módon "száradnak") etc. etc. A polietilén két típusát 1935-ben és 1954-ben fedezték fel. A polipropilént is csak az 50-s években. A szálképzőket ( nylon és poliészterek) a II. vh. alatt, ahogy a szintetikus kaucsukokat és a fluorozott, agressziv közegben is működő polimereket is. A nagyon vitatott nagymoltömegű PET palack (poliészter) pedig csak a 70-s években. Számtalan olyan mai használati cikk van, amelyek nem működnének ezek nélkül (pl.a repülők, PC-k, mobiltelefonok) Egyébként szinte az összes polimert köolaj vagy földgáz alapon állítják elő, bár a kitermelte mennyiség talán 5%-ból lesz műanyag.

Kevesen vállalnák ma az Amisok tiszteletreméltó életét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés