Többszáz migránsnak kellett visszaköltöznie a leégett táborba

2020. december 30. 22:38
Boszniában egyelőre nem tudták elszállítani a bezárt migránstábor lakóit.

Egyelőre nem tudták elszállítani a bezárt lipai migránstábor lakóit Boszniában, mert azoknak a településeknek a lakói, amelyeknek laktanyáiba vitték volna őket ideiglenesen, tiltakoznak ezellen. Emiatt a több száz illegális bevándorló autóbuszokban töltötte a szerdára virradó éjszakát – jelentette a helyi média. Peter Van der Auweraert, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) aktivistája szerint a „helyzet kétségbeejtő, mivel 900 migráns számára szinte nincs éjszakai menedékhely.”

 

 

A sátortábor a nyugat-boszniai Bihac közelében lévő Lipán létesült. Egy héttel ezelőtt zárták be, miután európai uniós tisztségviselők és jogvédő szervezetek figyelmeztettek, hogy a táborban humanitárius katasztrófa történhet a télen, ugyanis nincs áramszolgáltatás, vezetékes víz és fűtés. A migránsok a kiürítéskor felgyújtottak több sátrat és konténert.    

A boszniai kormány eldöntötte, hogy a helyén konténertábort kell kialakítani, amelyben meglesznek ezek a szolgáltatások, de ehhez ideiglenesen el kell költöztetni a lakókat. Több olyan boszniai település vezetése tett ígéretet a migránsok ideiglenes befogadására, amelyben van lehetőség laktanyai elhelyezésre. A migránsokat éppen el akarták szállítani buszokkal, de a szóban forgó települések lakosai tiltakoznak a befogadásuk ellen, így az utazás egyelőre meghiúsult. Bosznia-Hercegovinába idén több mint 13 ezer migráns jutott be, de az országnak nincsen elég anyagi forrása arra, hogy megfelelő szállást és ellátást biztosítson nekik.

 

 

Több befogadóközpontot is be kellett zárni a lehetetlen körülmények miatt. A migránsok főként Szerbiából érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni, mert a nyugat-balkáni államokat nem tekintik célországnak.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában