Orbán Viktor: Manfred Weber neheztel Magyarországra

2020. december 30. 8:28
Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz, ahol a jobboldalnak csak széle, a baloldalnak pedig csak közepe van – írta Orbán Viktor miniszterelnök

„Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz, ahol a jobboldalnak csak széle, a baloldalnak pedig csak közepe van” – írta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetőjének válaszolva szerdán. A levélről a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A kormányfő azt követően válaszolt Manfred Webernek, hogy a brüsszeli politikus a Welt am Sonntag című konzervatív német hetilapban reagált Orbán Viktor egy héttel azelőtti, ugyanott közölt interjújára. A magyar miniszterelnök „Szamizdat Nro.5.” című írásában emlékeztetett, Manfred Weber a németországi nyilvánosságban tévútnak minősítette Magyarország politikáját, amely „tíz éve irányítja az országot”.    

A koronavírus-járvány kezdetéig a 12 százalékos munkanélküliséget 4 százalék alá, „az államadósságot 84 százalékról 66 százalék alá csökkentettük, a minimálbért több mint kétszeresére emeltük, az átlagbért pedig közel megdupláztuk, miközben a háztartások pénzügyi vagyona közel háromszorosára nőtt” – sorolta Orbán Viktor, hangsúlyozva, „a GDP 2014 óta 2-3 százalékkal gyorsabban nő, mint az európai átlag, és mi költjük arányosan a legtöbb pénzt egész Európában családtámogatásra, kultúrára és sportra, a magyar gyerekek számára bölcsődét, óvodát és ingyenes iskolai étkezést és tankönyveket biztosítunk. Ez lenne a tévút?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök.    

Kiemelte, „közismert tény, hogy Manfred Weber neheztel Magyarországra”. Úgy fogalmazott: „Bennünket okol, amiért nem teljesültek az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó ambíciói.” Orbán Viktor hozzátette: ez igaz, de még ha emberileg érthető is, nem helyes, hogy egy európai pártcsalád vezetőjének tisztánlátását így eltorzítsa a személyes indulat, sőt gyűlölet.   

„Mi azt várjuk a vezetőinktől, hogy erősítsék a pártcsaládunkat, növeljék súlyát és befolyását, hogy együtt erősebbek legyünk, mint szimpla matematikai összeadással lennénk” – közölte a kormányfő.    

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a baloldali elitklubban egy képtelen európai politikai geometria a divat. E szerint a jobboldalnak csak széle van, ezért már létezése önmagában folyamatos veszélyt jelent: fasizmust, nácizmust, nacionalizmust, antiszemitizmust és homofóbiát.A baloldalnak viszont csak közepe van, ezért innen nem fenyegetheti veszély a néppárti eszményeket, se a szabadságot, se a demokráciát, se a piacgazdaságot – fejtette ki Orbán Viktor.   

„Ezért Weberék jobbra zárnak” – írta Orbán Viktor, aki szerint „először az EPP-ből, aztán az unióból is kiebrudalták a briteket, a PiS vezette konzervatív frakció nem lehet partner, és a Fidesz-féle gyanús kereszténykonzervatívoktól is jobb megszabadulni”. A kapukat balra kell kitárni: jöjjenek a szociáldemokraták, aztán a baloldali liberálisok, hamarosan a zöldek, és ki tudja, hol a vége – írta Orbán Viktor, hozzátéve: „hiába, a lejtőn nincs megállás”.    

Hangsúlyozta, „a brüsszelieknek is meg kell érteniük, hogy Közép-Európában Marx, Lenin és a kommunizmus iránt érzett megvetésünk nem kisebb, mint amit a nácik és a nemzetiszocializmus iránt érzünk”. Brüsszeli hivatalra vágyó politikusoknak meg kell érteniük, hogy Közép-Európa sohasem fogja feladni se a keresztyén értékrendjét, se a nemzet kultúráját, se a hagyományos és számunkra egyetlen családmodellbe vetett meggyőződését – fejtette ki.    

A kormányfő szerint a brüsszeli vezetői posztra vágyakozóknak azt is meg kell érteniük, hogy a cél nem Európa kulturális, liberális homogenizálása, hanem a szabad nemzetek szövetségének építése. „Egy brüsszeli pozícióra jelentkező politikus útja sohasem könnyű, ha német” – írta.    

Orbán Viktor szerint egy brüsszeli vezető szerepet ambicionáló politikus rosszul teszi, ha a „kulturális és történeti különbségek elfogadása helyett migránsokat akar ránk erőltetni, szankciókkal, pénzelvonással, kiéheztetéssel és egyéb válogatott tortúrákkal fenyegetőzik. Rosszul teszi, ha a nemzeti szuverenitás létét is tagadja, ahogy Weber teszi" – emelte ki a kormányfő.    

Orbán Viktor hangsúlyozta, rosszul teszi azt is, ha – mint Weber javasolja – az Európai Parlamentet a nemzeti parlamentek fölé akarja helyezni, és az Európai Unió alapszerződésben biztosított egyhangú döntések helyett a jövőt a többségi döntéshozatalban, vagyis a kisebb országok elnyomásában látja. „Nem könnyű, de át lehet menni azon a bizonyos tű fokán, állítólag mindenkinek sikerülhet” – zárta írását Orbán Viktor.    

A miniszterelnök a Welt am Sonntag december 20-i számában úgy nyilatkozott, hogy Manfred Weber megsértette a magyar népet, amire válaszul a német politikus egy héttel később ugyanott kijelentette, Orbán Viktor politikája téves út.

(MTI)

Összesen 627 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Döbbenetes volt olvasni M. Weber baloldali nézetektől hemzsegő nyilatkozatát. Orbánnak csak kifejezetté kellett tennie ezzel a szamizdatjával is, ami Weber döntéseiből, nyilatkozataiból amúgy is kiderül.

Weber mindent kíván semmiért. Volt, aki legalább adott valamit valamiért.

Érvek nélkül ne feleselj. Rosszul hangzik.

Valamit mindenki elbaszott? Mert a járványból senki nem jön ki pozitív rátával, még a jajdefejlett gondolkodású liberális vezetésű országok sem. Ha tehát a járvány következményeit felrovod, akkor, bármit is mondasz, nekik is felrovod.

Úgy látszik felvételt hirdettek trollkodásra. Az ú kollégának tegnap óta ez a 13. kommentje.

Ez a pitiáner Weber sosem fogja megbocsátani neked, hogy megfúrtad. Ott fog keresztbe tenni, ahol csak tud.
De mi nem hiszünk neki.
Mi tudjuk, hogy mit tettél a hazánkért.

Te most a Gyurcsány vezette moslékkoalícióról beszélsz, ugye?

Bár Orbán gyerekkorában meg volt keresztelve, arról nem tehetett, hogy a szüleitől nem kapott vallásos nevelést, ahogy sok millióan nem kaptak a szocialista Magyarországon.
Semmi álca! A te rágalmazásod áll szöges ellentétben
a keresztény tanítással.

Majd én megmondom, hogy ki vagy. Csak egy másoló vagy.
Ha viszont, csak ennyi telik tőled, ne idézzél a Bibliából, mert, csak ártasz vele.
Másolsz és azt sem tudod, hogy mit?
Akkor mit bohóckodsz itt?

Palika egyenesen Isten tagadó, aki mesének írta le számtalanszor Jézus történetét és az egész Bibliát mesekönyvek.
Sőt állandó céltáblája voltam és vagyok, mert gyakorló hívő keresztény vagyok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés