Drámai földcsuszamlás Norvégiában: megindult a föld

2020. december 30. 21:43
Egy norvég faluban 10 ember megsebesült, 12 embert nem találnak, valamint házakat temett el a sötét sár.

Mintegy 700 embert evakuáltak Gjerdrum faluból, amely a norvég fővárostól, Oslótól 25 km-re északkeletre fekszik. Egy ember súlyosan megsérült – állítják a jelentések. Erna Solberg miniszterelnök szerint a helyszín még mindig olyan instabil, hogy csak helikopteres mentést lehet végrehajtani.

„Drámai élmény itt lenni” – mondta a helyszínen az újságíróknak.

A közösségi médiában azt mondta: „Fáj látni, hogy a természeti erők hogyan rombolták le Gjerdrumot. Mindenkivel együttérzek, akiket a földcsuszamlás sújt.”

 

 

A földcsuszamlás szerda hajnalban kezdődött, amikor is a lakók kihívták a mentőszolgálatot és közölték velük, hogy a házuk mozog – közölte a rendőrség.

A még mindig eltűnt személyek kapcsán a rendőrség közleményében kijelentette: „Nem tudjuk, hogy ezek az emberek a földcsuszamlás területén vannak-e és nincsenek-e nyaralni például, hogy valami módon felvehessék a kapcsolatot a rendőrséggel.”

A helyi önkormányzat arra figyelmeztetett, hogy a talaj állapotával kapcsolatos aggályok miatt akár 1500 embernek is el kell hagynia a régiót. A norvég Vízügyi és Energiaügyi Igazgatóság (NVE) szóvivője az AFP-nek elmondta, hogy a földcsuszamlás egy úgynevezett „gyors agyagcsúszda”, amelynek mérete körülbelül 300 méterszer 700 méter.

„Ez az utóbbi idők legnagyobb földcsuszamlása Norvégiában, ha figyelembe vesszük az érintett házak és kitelepítettek számát” – mondta Laila Hoivik.

 

 

A gyors agyag egy olyan agyagfajta, amely Norvégiában és Svédországban található és amely nyomás hatására összeomolhat és folyékonnyá válhat. Laila Hoivik mindenesetre azt mondta, hogy további csuszamlások már nem valószínűek.

A helyi televízió, az NRK szerint a heves esőzések tehették instabillá a talajt. Harald norvég király közleménye szerint az eset „mélyen érintett engem és a családomat. Mindenkivel együttérzek: a sérültekkel, azokkal, akik elvesztették otthonukat, és most a katasztrófa miatt teljes félelmében és bizonytalanságában élnek” – mondta.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsány elvtárs büntetése: a tüdő elvált a májtól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés