Brexit: Megszületett a megállapodás

2020. december 24. 16:03
A jövő héttől az Egyesült Királyság beszünteti az emberek szabad mozgását biztosító uniós szabadságjog érvényesítését.

Megállapodás született az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről – jelentette be csütörtök délután a londoni miniszterelnöki hivatal. A Downing Street tájékoztatása szerint vám- és illetékmentességre épülő szabadkereskedelmi megállapodás jött létre.

Boris Johnson miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta: ez az első ilyen jellegű szabadkereskedelmi szerződés, amelyet EU külső országgal kötött, és mindkét fél számára ez az eddigi legnagyobb értékű kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás. Az illetékes felidézte, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmének értéke tavaly 668 milliárd font (267 ezer milliárd forint) volt.

A szóvivő kiemelte azt is, hogy a jövő héttől – a brit EU-tagság januári megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejárta után – az Egyesült Királyság beszünteti az emberek szabad mozgását biztosító uniós szabadságjog érvényesítését, és pontozásos elbírálási rendszerre épülő bevándorlási szabályozást léptet életbe.

(MTI)

(Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli épületében 2020. december 9-én. A két vezető az Európai Unióból kilépő Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszeréről tárgyal. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karacsonykor minden ember egy kicsit jobb lesz.

A britek legnagyobb probléma az volt, hogy a nem akarták belügyiben alkalmazni az EU által követelt szabályokat. Ezt elérték, átmeneti nehézségek után minden rendben lesz. Még akkor is, ha érdekes módon pont most, pont náluk jelentkezett a vírus új törzse. Szélesebb, hagyományosabb kapcsolataik vannak a világ többi részével, mint az EU-val.

Mi van? Dehát a megállapodás pont az ellenkezőjéről szól.

És úgy látszik jól tette.

Amikor egy félhivatalos angol meghívás alapján, még a csatlakozás előtt repültünk Londonba, egy rakás papírt kellett már a gépen kitölteni és a bevándorlási tiszt is gyanakodva olvasgatta a kitöltött ürlapokat. Örülök, hogy az utódaimnak nem kell egy hasonló procedurán átmenniük

Amennyi idáig kiszivárgott az nem behódolásra, hanem kompromisszumra utal Ez a legjobb, mindkét fél lobogtathatja az elért eredményeit, Európa meg nem veszti el teljesen az egyik legerősebb gazdaságát épp a covid időszak kellős közepén. ( A WTO nem lett volna igazi eredmény, vámok etc.)

Amikor nagy nehezen beléptek ( De Gaulle a nagy ellenző már nem volt hatalmon) a tönk szélén álltak, bezárt bányák (sztrájkok), leépült nehézipar, drágán előállított autók, sztrájkok etc. (Keresztanyám, aki a 40-s évektől kint élt elkeseredett leveleket írt, hogy ez már nem az az Anglia, ahová annak idején jött.) Tagként is mindig megpróbálták a függetlenségüket megőrizni, és ezért egy rakás engedményt kaptak, ami úgy látszott, hogy kielégíti a népet. Ezért kockáztatott meg Cameron egy népszavazást, amit elvesztett. Az emberekben benne élt még a valamikori, elvesztett óriási Birodalom emléke.

Az ideológia vezérelt szabályokat már nem kötelesek betartani, csak a gazdasági előírásokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés