Jóváhagyta az eutanázia engedélyezését a spanyol parlament alsóháza

2020. december 18. 7:58
A törvényjavaslatot az előterjesztő kormánypártok mellett a parlamenti pártok többsége támogatta.

A spanyol parlament alsóháza a csütörtöki ülésén jóváhagyta az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot. „Társadalomként nem maradhatunk közömbösek az elviselhetetlen szenvedéssel szemben. Spanyolország kellően érett társadalom ahhoz, hogy szembenézzen ezzel a kérdéssel” – fogalmazott a jogszabályról szóló vitában Salvador Illa egészségügyi miniszter. A törvényjavaslatot az előterjesztő kormánypártok mellett a parlamenti pártok többsége támogatta. A 350 fős alsóházban 198 képviselő szavazott igennel és 138-an szavaztak nemmel, az ellenzéki konzervatív Néppárt, a Vox bevándorlásellenes, ultranacionalista párt és a Navarrai Népi Unió (UPN) képviselői. A jogszabályt a parlament felsőháza is megtárgyalja, és amennyiben elfogadja, jövő év tavaszán léphet életbe.

Ezzel Spanyolország lehet a világ hatodik és Belgium, Hollandia és Luxemburg után Európa negyedik országa, amely engedélyezi az eutanáziát. A törvényjavaslat pontosan szabályozza, hogy csak nagykorú, legalább egy éve Spanyolországban élő, gyógyíthatatlan vagy súlyos, elviselhetetlen szenvedést okozó betegségben szenvedők kérelmezhetik haláluk előidézését. A kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálják felül egészségügyi és jogi szakemberek is. A témában legutóbb 2019-ben készült átfogó közvélemény-kutatás Spanyolországban. A Metroscopia intézet felmérésében akkor a megkérdezettek 87 százaléka támogatta az eutanázia engedélyezését.

(MTI)

Címlapképen: Egyperces csenddel emlékeznek a képviselők a koronavírus-járvány áldozataira 2020. április 22-én. Fotó: MTI/EPA-EFE/J. J. Guillen

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés