Az apátlanok dühe

2020. december 18. 9:51

Molnár Attila Károly
Ludovika
Az apa nélkül felnőtt fiatalok dühösek a világra. És különösen dühösek a feministára nevelt nők.

„A mai Black Lives Matter (BLM) és LMBTQ »balhék« elsősorban a figyelmet akarják felkelteni. Valami hasonló a helyzet, mint a 19. század végén, amikor az Európában lezajlott zsidó emancipáció után hiába volt jogi egyenlőség, hiába volt gazdasági siker, az emancipálódott csoport tagjai elégedetlenek voltak azzal, ahogyan a környezetük megbecsülte őket. Azt, hogy a megbecsülés-igény fontosabb az anyagiaknál, és előbbit az anyagi bőség cseppet sem számolja fel, Hobbes, Tocqueville és sokan mások leírták.

A kritikai faji elmélet tanításai ellenére – melyek szerint a faji identitás meghatározza a gondolkodásunkat, mint ahogyan egykor az osztályhelyzetről tanították ugyanezt  – fehér fiatalok néztek farkasszemet fekete rendőrökkel és követelték a fekete rendőrök munkanélkülivé tételét, akik védték az állítólagos fehér uralmat. (...)

Mary Ebersatdt cikke a First Thingsben arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani mozgalmárok, akik jelentős része feltűnően fiatal, szinte gyerek, és fehérként küzd a fekete rendőrökkel szemben a feketék elismeréséért és a fehérek uralma és az apai társadalom ellen a BLM mozgalomban nagy része csonka családban nőtt fel. E nemzedék negyedének nincs apa a családjában, az amerikai feketéknél ez 65%. Az apa nélkül felnőtt fiatalok dühösek a világra. És különösen dühösek a feministára nevelt nők, akik sikerekre vágytak, elismerésre, de apa ás férj nélkül maradtak a jogaikkal, és így kell szembenézniük sokkal nagyobb problémákkal. Természetesen segítséget, állami beavatkozásokat igényelnek – a szocializmus újabb hulláma e körből is indul. (...)

A vágyott patricidium nagy léptekkel zajlik a nyugati társadalmakban, de a megszabadulás az apáktól nem a remélt boldogságot hozta, hanem szorongást és haragot.

Az atyai tekintély probléma, de aki anélkül nő föl, az meg haragszik a világra. Az egyik legismertebb ilyen szerző Rousseau volt, de a kritikai faji elmélet számos szerzője mamáját még születése előtt vagy csecsemő korában elhagyta a kedves papa. ( Lásd White Fragility, So You Want to Talk About Race, Why I’m No Longer Talking to White People About Race, The Anti-Racist: How to Start the Conversation About Race and Take Action című köteteket.) (...)

Az apátlanok dühösek a külvilágra, mert behozhatatlan hátrányaik vannak a munkaerőpiacon, az oktatásban és a személyes kapcsolatok terén. De még dühösebbek a férfiakra, akik nem az apjuk. Ezért vette át a nyelvükben a kapitalizmus helyét a fehér patriarchátus a bűnös, fasiszta, romlott világ megnevezésére. (Vö. Pascal Bruckner, Un coupable presque parfait: La construction du bouc-émissaire blanc, 2020.”)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tehát akkor csak az állítólag "első számú" problémáról szabad írni? Te is hülye vagyok, Monyókám.

"Természetesen segítséget, állami beavatkozásokat igényelnek"

A követeléseik listája nagyon emlékezet azokra a dolgokra, amit normális családokban az apák/férjek csinálnak.

Kapásból itt van pl. Alinda esete, aki éjfél környékén valami földúton ragadt, és az államtól várta azt (112, katasztrófavédelem, rendőrség), hogy a segítségére siessen. Augusztus 20-án.

Nem mondom, szar lehet, de azért még sem veszélyhelyzet. Nem fenyegette a kihűlés veszélye, nem történt baleset, nehezen aposztrofálható veszélyhelyzetnek. Normális családokban az apák/férjek azok, akik ilyen helyzetekben segítenek, vagy segítséget hívnak.

Meglepett, hogy ilyen helyzetben Alinda a nőiségével érvelt, hogy nőként ottragadt egy ilyen szituációban. Egy ismert újságíró, akinek elvileg az átlag nőnél

1. Talpraesettebb
2. Kiterjedt kapcsolati hálóval
3. Országos ismertséggel
4. átlagnál jobb anyagi lehetőségekkel

kell, hogy rendelkezzen, az államtól várja, hogy megoldja a problémáját.

Egyébként tudtommal van férje.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés