A cigányellenességgel szemben fellépő törvényt fogadtak el Romániában

2020. december 15. 17:40
A jogszabály többek között börtönbüntetést ír elő a romák ellen irányuló, rasszista indíttatású bűntényekért.

Elfogadta a román képviselőház azt a törvénytervezetet, amely a cigányellenesség megelőzését és felszámolását célzó intézkedéseket tartalmaz, és börtönbüntetést ír elő a romák ellen irányuló, rasszista indíttatású bűntényekért. A jogszabályt 244 igen szavazattal fogadták el, 20-an szavaztak ellene – számol be a Transindex.

A törvény szerint a cigányellenesség fogalma alá a romák elleni gyűlöletbeszéd, a népcsoport iránti gyűlöletből fakadó és annak tagjai, tulajdonai, civil szervezetei, vezetői, kegyhelyei, hagyományai és nyelvi identitása ellen irányuló verbális vagy fizikai támadás tartozik. Romaellenes szervezet alatt pedig az a három vagy több tagból álló csoport értendő, amely ideiglenes vagy állandó jelleggel olyan tartalmakat terjeszt, legyenek azok szövegek, multimédiás tartalmak, szlogenek, amelyek a roma népcsoport ellen irányulnak és uszító jellegűek.

A jogszabály 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetést ír elő azoknak, akik a nyilvánosság előtt a romák ellen irányuló tartalmakat terjesztenek,

akár szóban, akár írásban, akár audiovizuális csatornák segítségével. A cigányellenes szervezet megalakításáért, az ehhez való csatlakozásért, vagy annak bármilyen formában történő támogatásáért 3 évtől 10 évig terjedő börtönbüntetés róható ki.

 Ugyanakkor nem minősül bűnténynek, ha a tett a művészet vagy tudomány, tudományos kutatás, oktatás érdekében, vagy valamely közérdekű aspektus megvitatása céljával történik.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért ezek még mindig tudják, kinek a seggét kell nyalni. Volt a balhéjuk a focibírójukkal, most kell egy ilyen törvény.

Na nyilván. Azt is tudják, kinek a seggét nem kell nyalni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés