Alaptörvény-módosítás: az ellenzék rossz célpontra lőtt

2020. december 15. 15:37

Nagy Attila Tibor
Index
Egy dolog biztosan állandó, és ez a dolog másutt is állandó a politikában: a hatalmi érdek. Minden országban jelen van ez a fajta érdek, tehát nálunk is.

„Lehet keseregni már megint. Ebben »mi szegény, magyarok« (copiright by Für Lajos, 1993) úgyis jók vagyunk. Lehet keseregni, hogy megint a fejünk, a nép feje fölött módosította a parlament az ország legfontosabb törvényét.

Nálunk nem az Alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához

Lehet gúnyolódni azon, hogy az Alaptörvény még kilenc évet sem ért meg 2012-es hatályba lépése óta, de már kilencedszer módosították a keddi napon.

De hát mi állandó ebben az országban? A politikai rendszerek? A politikai intézmények? Hány rendszerváltozás, államforma is volt ebben az országban csak 1918 óta? Na, ugye. Akkor miért az Alaptörvény kellene, hogy állandó legyen?

Egy dolog biztosan állandó, és ez a dolog másutt is állandó a politikában: a hatalmi érdek. Minden országban jelen van ez a fajta érdek, tehát nálunk is. Magyarországon

A FIDESZ NAGYON MEGTANULTA: A HATALMAT NEM SZÉGYELLNI, HANEM HASZNÁLNI KELL.

Ha a hatalom megtartását az Alaptörvény-módosítások segítik, akkor akár minden évben is nyugodtan lehet módosítani, a gyakori változtatásokba eddig úgysem bukott bele a Fidesz. Gúnyolódások ide, rosszalló kritikák oda.

És bizony eddig segítették az Alaptörvény-módosítások a Fidesznek a hatalom megtartását; vagy hatalomtechnikai szempontból (megágyazva a számukra kedvező választási rendszer megalkotásának) vagy ideológiai szempontból. (Már a korábbi változatokban előkerült az ország keresztény önazonosságára, alkotmányos identitására való hivatkozás.) Előbbi hideg, sokak számára nehezen átlátható technika – elvégre száraz paragrafusokról van szó –, az utóbbi viszont forró érzelmeket is előhívni képes játék.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már elnézést, de senkinek nem jutna eszébe, hogy jogilak definiálja a
család fogalmát, illetve rögzítse a gyrekeknek a születéskori nemhez
való jogát, ha ezeket a fogalmakat/jogokat egyesek nem vonnák
kétségbe.

A Fidesz hülye kérdésekre ad hülye, de annál szükségesebb választ.

Ha egy buzi írta az Alaptörvényt, ahogy a napokban megtudtuk, nyilvánvaló, hogy kell módosítani egy párszor.

Minden választási program végrehajtásához hatalom kell. Mi ebben a különös?

Nem mondtál ezzel semmit.

Okos Attila mindenre - úgy gondolja - kapásból tudja a választ.
MOst a hatalmi érdekről beszél.
Ám a lényeget: MI A HATALOM,. MIRE HASZNÁL(HAT)JÁK? MIre használja a Fidesz-kormány? Mire használhatja-használja egy patrióta-nemzetépítő kormány, a hatalmat, amellyel senkinek nem okoz kárt?
Igen, ezek lennének releváns kérdések, de a magyar politológia annyival van elmaradva a valódi tudományos-tapasztalati megközelítésektől, amennyivel a Fidesz az összes magyar párt előtt jár.
Nagy a különbség, minden irányban.
Pedig, egy színvonalas politológia, színvonalas ellenzék az ország hasznára is dolgozhatna.
Nemcsak a botrány- és szarkavarásra, és a bal-lib ellenzék az országot adósságba hajszoló, lealacsonyító, szolganemzeti politikájára...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés