Kamutender? – A buszos cég referenciája is hamisított lehetett

2020. december 8. 8:58
Nem volt érvényes pontja a Karácsonyék által megbízott társaság pályázatának a Magyar Nemzet szerint.

Előzmények: április 28-án a Budapesti Közlekedési Zrt. közbeszerzési eljárást írt ki használt, dízelüzemű, alacsonypadlós, csuklós autóbuszok bérelésére. A buszbérlési pályázatot az a CR-Facilities Zrt. nyerte, amit hét nappal azelőtt alapítottak, hogy lejárt volna a BKV tenderének ajánlattételi határideje.

A CR-Facilities egy referenciák és jogelőd nélküli vállalat, egyetlen munkatárssal bejegyezve. Több, off-shore hátterű cég hozta létre a vállalatot, és azokon keresztül Leisztinger Tamás nagyvállalkozó érdekkörébe tartozik. Leisztinger Tamás az MSZP-s Tüttő Kata városüzemeltetési főpolgármester-helyettes korábbi élettársa.

Karácsony Gergely szerint minden rendben van

A Karácsony Gergely vezette főváros szerint minden rendben volt a BKV botrányos buszbérlési tenderével – írta meg a Magyar Nemzet. Hozzátették: Karácsonyék a kormányt hibáztatják, amiért szerintük nem elég szigorú a közbeszerzési törvény. Közben a tendert megnyerő kamucég szakmai ajánlatából az derül ki, hogy még csak nem is a részükre kiállított referenciával pályáztak. A következő napokban a lap cikksorozatban számol be az offshore-hátterű vállalat pályázatának és működésének részleteiről.

Hasraütésszerűen írtak be adatokat

A Magyar Nemzet szerint a közbeszerzést megnyerő a CR-Facilities Zrt. ellentmondásoktól hemzsegő ajánlatának nem hogy szakmailag értékelhető része nem volt, hanem számos adatot egyszerűen hasraütésszerűen írtak be. A BKV buszbérlési tenderén vesztes Truck-Trailer and Parts Haszongépjármű- és Alkatrész-kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (TT&P) kikérte a CR-Facilities szakmai ajánlatának iratait, amelyek alátámasztják a győztes pályázat érvényességével kapcsolatos kételyeket. Az iratokból egyebek mellett az derült ki, hogy még a referencia sem volt valódi. Azt ugyanis a Volvo Austria GMBH meghatalmazottjaként Walter Punz írta alá, azonban a dokumentációból hiányzott Punz meghatalmazása. Ráadásul az árbevételi és referencia nyilatkozaton két külön jogi személy cégszerű aláírása szerepelt – írják.

Nem is a vállalatnak szólt a referencia

A lap megírta: a CR-Facilities egyszerűen egy olyan referenciát mutathatott be sajátjaként, amely nem is neki szólt. A Volvo Austria ugyanis egy svájci cég számára állította ki azt. Ráadásul a dokumentum szerint a svájci vállalat nem is bérelte, hanem megvásárolta a buszokat.

A lap kérdésére, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros indít-e vizsgálatot a már lassan a filmszatírákat idéző buszbérlési tenderrel kapcsolatban, a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya a következő választ adta: a „BKV felügyelőbizottsága megvizsgálta a beszerzést és semmilyen jogszabálysértést nem tártak fel, a procedúra a közbeszerzési törvénynek megfelelően történt”.

A Magyar Nemzet közölte: a szabálytalanságokkal kapcsolatban Karácsonyék semmilyen problémát nem látnak, hiszen arra hivatkoztak, hogy „a törvényben megszabott feltételeknél szigorúbb előírás amúgy sem támasztható, mert az versenykorlátozás miatt jogszabálysértés lenne”. Álláspontjuk szerint a jelenlegi jogszabályi környezet nem alkalmas az CR-Facilitieshez hasonló kamucégek, és hevenyészett álajánlatok kiszűrésére. Hozzátették: „az említett közbeszerzés során egyébként a legkedvezőbb ár nyert, a törvény szerint az alvállalkozót győztesnek kellett kihirdetni, ezután azonban visszalépett”, s szerintük az adófizetőket így nem érhette kár – írta a Magyar Nemzet.

(Magyar Nemzet)

Kép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem meg nem volt csőbehúzás. Ezek tényleg ennyire hülyék. Ha visszaemlékszel, így ment az elvtársaknál minden 2002-2010 között.

Karácsony rosszul fog járni:-) ha hagyja magára égni ezt az ügyet. Úgy tűnik, felsőbb utasításra nem lép.

Ja, ja ennyire hülyék. Azonban hogy-hogynem mindig jól jönnek ki
anyagilag ezekből a hülyeségekből.

"még csak nem is a részükre kiállított referenciával pályáztak."

No, akkor ez közokirathamisítás, ha a referenciapapírt sajátjukként
tüntették föl. Ha nem sajátjukként, akkor viszont a pályázat formai
hibás.

Úgy néz ki, mint egy megrettent iskolásgyerek.

Drazsé elvtárs!
Azt tudja, hogy mennyi kétszer kettő?

Nagy árat fog fizetni, hogy ezt az ügyet nem tudta rövidre zárni. De nekünk nem baj.
Mondjuk ha az a terv, hogy Karácsony induljon a minelnökjelölti előválasztáson, akkor érthető, miért amortizálják.

Karácsonyt a társai lehetetlenítik el .

Gyurcsanyiné egyedül azért kevés az előválasztáson.
Értem, hogy azt szeretnék, hogy a Gyurcsanyiné versenyezzen a Dobrevvel:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés