Az új Mercedes buszok félmillió embert fognak szállítani naponta

2020. december 4. 12:05
Vadonatúj Mercedes Conecto buszokat vett át a BKV Fürjes Balázs kormánybiztos és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes jelenlétében.

Fürjes Balázs és Karácsony Gergely októberben a budapesti tömegközlekedés fejlesztését célzó együttműködésről állapodtak meg. A megállapodás értelmében a kormány magára vállalja jelentős budapesti városfejlesztések megvalósítását és teljes finanszírozását. Ezek között szerepel a budai fonódó villamos déli irányú meghosszabbítása, a Gellért hegyi sikló megépítése, az Etele téri buszpályaudvar bővítése és a pesti rakpartok gyalogos- és kerékpáros barát átalakítása.

A kormány ezek felett biztosítja a hármas metró felújításának teljes 200 milliárdos forintos költségvetését, míg a megvalósítás továbbra is a Városháza feladata marad. Budapest további 12 milliárd forint költségvetési támogatást is kap a tömegközlekedés fejleszése céljából.

 

 

A ma átadott buszok annak a 64 járműnek a részét képezik, melyeket a kormány Budapest és agglomerációjának közlekedése fejlesztéséből szerzett be. A ma átadott buszok a BKV „kékbuszos rendszerében”, a BKK menetrendszerű járataiként fognak közlekedni. További 30 buszt idén a Volán vásárolt meg, ezek az ő kötelékükben járják a budapesti utakat és a hozzá tartozó agglomerációt. A 34 vadonatúj busz megvásárlására a kormány a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló BKV-nak biztosít 3,2 milliárd forintos támogatást. 

A BKV idén 17 autóbuszt állít ezek közül forgalomba Budapest utcáin, a maradék 17 is közlekedni fog 2021 tavaszán. 

„Az eredendően 2020-ra megállapodott 100%-os kormányzati támogatást a járványhelyzet miatt 2021-ben tudja kifizetni a központi költségvetés. Az Országgyűlés által elfogadott 2021-es költségvetési törvény tartalmazza ezt az összeget” – mondta el a buszok átadásakor Fürjes Balázs és megköszönte „a Főváros türelmét és megértését azért is, hogy a BKV számára az önkormányzat megelőlegezte a buszvásárlás fedezetét. Jó példa ez a közös teherviselésre”


A vadonatúj Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszok akadálymentesek, légkondicionáltak, fedélzeti utastájékoztató képernyőkkel és kamerákkal, valamint utasszámlálóval vannak ellátva. A buszok háromnegyede csuklós busz, egynegyedük, 17 darab környezetbarát szóló busz. A hathengeres, 360 Lóerős dízelmotorok a legmagasabb környezetvédelmi követelményt támasztó EURO 6 D környezetvédelmi normának is megfelelnek. A biztonsági, diagnosztikai és utastájékoztatási rendszert, valamint a zárt vezetőfülkét Debrecenben építik be a buszokba. 

„A kormány elkötelezett Budapest közlekedésének támogatása iránt. Amikor Budapestet fejlesztjük, gyakorlatias megoldásokra törekszünk a budapestiek érdekében. A kormány Budapest fejlesztésekor is arra törekszik, hogy könnyebbek, élhetőbbek, egyszerűbbek legyenek a magyarok hétköznapjai. Budapest legyen lakosságbarát és felhasználóbarát város. Meggyőződésem, hogy Budapest nem csatatér és a budapestieknek az az érdeke, hogy a mindenkori városvezetés és kormány együtt fejlesszék Budapestet” – mondta Fürjes Balázs.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a kormány már megint kifosztja Budapestet.

Válaszok:
pollip | 2020. december 5. 6:35

Budapesten a fejlesztéseket már csak a kormánynak lehet megköszönni.
Budapest saját magától nem csinál semmit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés