Kína a második nemzet, amely zászlót vitt a Holdra

2020. december 4. 21:56
Kína több mint 50 évvel azután helyezte el sárga csillagos zászlaját a Holdon, hogy az Egyesült Államok először kitűzte a csillagos-sávos lobogót.

A kínai Nemzeti Űrigazgatóság képein az ötcsillagos Vörös Zászló látható, amely Holdon fog állni mostantól. A kihelyezést a Chang'o-5 űrszonda kamerája rögzítette, mielőtt csütörtökön kőzetmintákkal megrakodva távozott volna a Holdról. Két korábbi kínai holdmisszióban nem tudtak még robottechnológiával zászlókat kihelyezni, erre most kerülhetett először sor. Ez is az oka annak, hogy ezidáig csak emberi kéz által kihelyezett zászló, az amerikai volt a Hold felszínén.

Az Egyesült Államok 1969-ben az Apollo 11 küldetése során helyezte el az első zászlót a Holdon. Az Apollo program 1972-es befejezésééig, a további küldetések során további öt amerikai zászlót helyeztek el a Hold felszínén. A Szovjetunió 1958 és 1976 között szondáival 15 alkalommal landolt sikeresen a Holdon, sőt a Lunokhod-program során egy esetleges marsjáró-autót is teszteltek az égitesten, ám mivel szovjet űrhajós nem szállt le az égitesten, így zászlót sem tűztek ki.

2012-ben a Nasa műholdas képei szerint a zászlók közül öt még mindig áll, de a szakértők szerint a napfény azóta valószínűleg kifehérítette őket. Az első, leghíresebb zászló nincs köztük, mert Buzz Aldrin űrhajós elmondása szerint az túl közel volt az Apollo holdmodulhoz, így valószínűleg elégett, amikor a modul felszállt a Holdról. A kínai hírügynökség beszámolója szerint „a zászlóbontás emlékeztet az amerikai Apollo-missziók során tapasztalt izgalomra és inspirációra.” A most kitett szövetzászlót a Chang'o-5 jármű robotja helyezte ki azelőtt, hogy talaj- és kőzetmintákkal megrakodva visszaindult volna Belső-Mongólia sivataga felé.

A kínai zászló 2 m széles és 90 cm magas, súlya körülbelül egy kilogramm. A zászlót olyan kémiai eljárásoknak vetették alá, hogy ellenálló legyen a fény- és hőhatásokkal szemben, így minél tovább díszíthesse a Holdat – nyilatkozta a projekt vezetője, Li Yunfeng a kínai Global Times-nak. „Egy közönséges, Földön használt nemzeti zászló nem viselné el a holdi környezetet” – mondta Cheng Chang fejlesztőmérnök. Kína nemzeti lobogóját már az első holdraszállásukkor lefotózták a Holdon, de ez csupán a szonda oldalára festett zászlóról készült fotó volt. A robottechnika most tette lehetővé ilyen bonyolult művelet elvégzését, így ez egyúttal az első, nem emberi kéz által plántált lobogó a Föld körül keringő égitesten.

(BBC)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, azért az amcsik már a Marson csinálnak ugyanilyeneket. Kína még mindig le van maradva, de részemről hajrá!

Köszi, tényleg nem tudtam. Hát, némi űrverseny jót tesz a világnak. Csak jobban szét kéne nézni a Naprendszerben. Legalább...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés