Gáláns támogatás a migránsoknak – az új brüsszeli akciótervről

2020. december 4. 19:40
Belehúzott a stratégiakészítésbe az Európai Bizottság. Áttekintettük az EU területén élő vagy ide érkező, migrációs hátterű emberek integrációjáról szóló akciótervet, amely a politikai folyamatokba való nagyobb beleszólás mellett jobb lakhatási feltételeket is szorgalmaz számukra. Kiderül az is: már készül az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló stratégia.

Írta: Kacsoh Dániel

Gondoskodni fogunk a maradásra jogosult személyek integrációjáról és arról, hogy érezzék: az Unió szívesen látja őket. A jövő ígéretes lehetőségeket tartogat számukra, amelyeket szakértelmük, energiájuk és tehetségük révén ki is aknázhatnak” – fogalmazott még szeptemberben évértékelő beszédében Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság (EB) elnöke már akkor utalt arra az akciótervre, amelyet

az unió területén letelepedési jogosultságot nyert bevándorlók integrációja és befogadása érdekében készített a testület.

A 2027-es időszakra szóló dokumentum néhány napja elérhető az EB honlapján.

„34 millió migránst akar Európa integrálni, akiknek ezzel együtt szavazati jog, lakás, és állandó juttatás is járna” – értékelte a javaslatcsomagot Facebook-oldalán Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, megdöbbentő, hogy miközben egész Európa a járvány ellen küzd, és költségvetési tárgyalások is zajlanak, az uniós testület szerint erre van most szükség.

Kétségtelen: a dokumentum elkerülhetetlen, feltartóztathatatlan és állandó jelenségnek tekinti a bevándorlást. A jórészt egyébként általánosságokat tartalmazó akcióterv a „mindenkinek egyenlő esélyeket kell biztosítani az érvényesüléshez” jelszavával nem csak a migránsok, hanem a bevándorló háttérrel rendelkező emberek támogatását is erőteljesen szorgalmazza, a hatásos integrációt és befogadást pedig szociális és gazdasági befektetésnek nevezi. A szöveg hangsúlyozza: a felzárkózás az érkezők részéről is erőfeszítéseket követel meg, ugyanakkor a befogadó társadalmaknak

biztosítaniuk kell számukra a lehetőséget a teljes „gazdasági, szociális, kulturális és politikai részvételre”.

Vagyis meg kell adni a beleszólás lehetőségét a politikai folyamatokba.

A dokumentum valóban 34 millió érintettet, azaz olyan EU-ban élő személyt említ, aki vagy az EU-n kívül született, vagy legalább az egyik szülője külföldi születésű.

Ők az európai lakosság mintegy nyolc százalékát teszik ki, az akcióterv rájuk, illetve a folyamatosan érkezőkre fókuszál. Az egyes tagállamokban eltérő az arányuk, például Svédországban, Németországban vagy Ausztriában tíz százalék fölött van, míg Csehországban vagy hazánkban három százalék alatt.

A migránsok nagyjából negyede magasan képzett az Európai Bizottság szerint, márpedig „nem pazarolhatjuk el ezt a potenciált”. Ugyanakkor minden ötödik migránsnak csak alapfokú képzettsége van, s bár nekik képzéseket kell biztosítani, jelenlétük „kulcsfontosságú az európai gazdaság szempontjából”. Tehát – így a dokumentum – nem pusztán erkölcsi, hanem gazdasági kötelesség is az integráció elősegítése. Mindez kapcsolódik többek között a már korábban bemutatott migrációs, Magyarország által fenntartásokkal kezelt, ám a határvédelem és a kötelező kvóták ügyében kétségtelenül előrelépéseket tartalmazó csomaghoz.

A szöveg külön kitér arra, hogy a szegregáció és a diszkrimináció elleni harc jegyében

az integrációs akciótervet összhangba kell hozni többek között az LMBTQI- és a romastratégiával, az antirasszísta akciótervvel,

továbbá az antiszemtizmus elleni küzdelemről szóló, egyelőre az előkészítés fázisában lévő stratégiával. Mindez abból következik, hogy az EB szerint a különböző társadalmi csoportok közötti kapcsolatot és bizalmat erősíteni kell, a szélsőséges ideológiák terjedésének megakadályozása érdekében.

További megállapítás: a frissen érkezőket célzott támogatási programokkal különösen is segíteni kell a beilleszkedésben és felzárkózásban. Mindez a különböző uniós alapokból származó támogatásból valósulna meg, a brüsszeli dokumentumban foglaltak szerint.

A szöveg külön részletezi az oktatási teendőket, például a tanárok felkészítését a multikulturális osztályok tanítására, de a foglalkoztatás területén szükséges változásokat  is, a migránsok minél aktívabb bevonására pedig konkrét ajánlásokat tesz a tagállamok számára. Az egészségügy terén szükségesnek tartott, jórészt általános iránymutatások mellett az akcióterv a lakhatás ügyével is külön foglalkozik. A menedékkérők számára minél önállóbb, s nem közösségi lakhatási megoldásokat javasolnak, a tagállamokat pedig sürgetik, hogy ehhez is minél több uniós forrást használjanak fel. Megjegyzendő, valamennyi fejezetben az EU-támogatások növelését helyezik kilátásba, vagyis a következő költségvetési ciklusban erre a területre alighanem többet szán Brüsszel, mint az előző hét évben.

Az Európai Bizottság növelné a társadalmak tájékozottságát is a bevándorlásról,

ebben pedig a média képviselőivel, oktatási intézményekkel és a civil szervezetekkel működne közre.

Ennél a pontnál megismétlik: a cél az, hogy minél több migráns, illetve migráns-hátterű uniós állampolgár kapcsolódjon be a döntéshozatali folyamatokba, helyi, nemzeti és európai szinten egyaránt.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában az akcióterv kapcsán arról beszélt, Brüsszel szerint lakást, majd szociális támogatást, végül szavazati jogot kell adni a bevándorlóknak. Pontosan ez áll a javaslatban – jegyezte meg –, ahogy a Soros-tervben is. „Az biztos, hogy ha 34 millió bevándorlónak szavazati jogot adnak, azok a baloldali pártokra fognak szavazni a következő másfél évtizedben. De mi lesz később?” – vetette fel a kormányfő.

Az akciótervet minap bemutató Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős bizottsági alelnök egyébként

úgy fogalmazott, a befogadás az európai életforma megtestesülése.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos pedig hangsúlyozta: a migránsok társadalmunk szerves részei. „Az integráció és a befogadás azt jelenti, hogy oda kell figyelni a migráns közösségekre, és biztosítani kell azt, hogy származásától függetlenül mindenki gyakorolhassa jogait” – mondta.

Összesen 186 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ja. És elfelejteni az évi többszáz milliárd Forint támogatást.
Te melyik országban élsz?? Merthogy nem a szegény Magyarországon, az biztos.
Amúgy a Svédországban dolgozó magyar orvosok és családjuk is migránsnak számítanak, szóval csak óvatosan a nagy szavak dobálásával...

Hát igen. Először a ballubre szavaznak, aztán majd a sajatjukra. Ballib örül 10-20 év hatalomnak is, aztán megy a levesbe. Örökre. Csak az a baj, hogy az őshonosok is.

"Gondoskodni fogunk a maradásra jogosult személyek integrációjáról"

Két probléma egy fél mondatban:
Kik a jogosultak és milyen alapon azok?
Személyek integrációjukról nem lehet gondoskodni akkor, ha azok nem akarnak integrálódni, és mi az ismérve az integrálódásnak egyáltalán?

Érzik ők is, mert már nem jövő generacionak hívják a hitelt. De attól még ugyanaz.

A rokonok beilleszkedett és alkalmazkodott a német törvényekhez. Csak úgy magától, mert így nevelték, ezt vitte otthonról.
Ebben a szocialista hangvételű tervezetben a migránsok kötelezettségeiről egy szó sincs.
Ha a tervezet számait megnézzük, hogy milyen képzettségűek a migránsok, az derül ki, hogy 55%-nak semmilyen végzettsége sincs.
Integráció a holdban lesz.

viszont a mandiner kezd felzárkózni az origo, ripost stb szintjére

Akkor talán kulönbséget kéne tenni és nem "amigránskokról" kéne beszélnie a nagyságos politikus uraknak.
Amúgy te már hallottad azt bármelyik kormánypárti politikustól, hogy különbséget tettek volna a migránsok között???????????????????

Hát, a stílusod alapján nem én vagyok seggfej és élek putriban, szép szőke herceg...

Nagyot mondtál, öblítsél!

Szép szőke herceg!

Talán el is kéne olvasnod azt amit kommentálsz, és akkor nem írnál hülyeségeket!
A vitánk ugyanis az emlegetett Svédországban élő magyar orvosokról szólt.
Áruld már el, hogy nekik ugyan mi a lóvégtag közük van a cigókhoz?????
Aztán még nekem aberrált a világom, amikor te írsz zöldeket...

Én is pont erre gondoltam, amikor elolvastam a cikket. Hol van a párbeszéd? Se a pártok között, se a társadalomban nincs a legkisebb jele sem annak, hogy jönnek a pro és kontra érvekkel, tanulmányokkal, példákkal, hosszú távú tapasztalatokkal, hogy kialakuljon bármiféle konszenzus, vagy akár csak közeledjenek az álláspontok.
Kinyilatkoztatások vannak, bebetonozott álláspontok, és előre eldöntött változtatások.

Meg a képernyőn Gréczy "Nem maszturbáltam, nem zaklattam" mutatványa.
Meg Lackner "Nincs semmiféle fehér por a videón"-ja...
És Korózs "Ez a kiváló asszony"-a...
És a legújabb, tegnapi szakértő ballib Kunetz: "Meghalt a magyar egészségügy"-e...

Csodálom, hogy sehol, Szájer sem - míg dolgozott, húsz évig - kérdezett rá:
"Kik, hol, mikor adtak felhatalmazást az EU vezetőinek, parlamentjének, bíróságának 34 millió migráns Európába hozatalához?", és
"Kik, hol, mikor adtak felhatalmazást az EU vezetőinek, parlamentjének, bíróságának 500 millió európai civilizált őslakos eltüntetéséhez, lecseréléséhez?"

Aztán mi változott ami a pénzt illeti??
Azon kívül, hogy a NER arisztokrácia még gazdagabb lett??
Merthogy arról Pártunk és Kormányunk valahogy nem beszél, hogy ez a réteg mennyit profitált az EU-s támogatásokból.

Tanulmányozd Orbán vejének és lányának, a Videoton tulajdonosának életútját és akkor nem irkálsz hülyeséget.

Nem, az valóban nem baj. Az viszont igen, hogy neked halvány segédfogalmad nincs arról, hogy hogyan működik ma Magyarország.

Aha. Tehát ha akkor raboltak, akkor most ezzel nincs semmi gond, ha a mostani csapat ugyanezt csinálja.
Elárulnád, hogy akkor mi a különbség az akkori "baloldalhoz köthető rablóprivatizáció" és a mostani "tevékenység" között??????

És akkor mekkora lett volna az a "lépés", ha nem lopják el a támogatások jelentős részét???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés