Bosszúállók

2020. december 4. 7:01

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Tekintélyválságba került a nyugati demokrácia, és rosszul viseli.

„Az uniós döntéshozók nem szeretik például a kritikát, különösen akkor nem, ha az a liberális demokráciát érinti. Először is, szerintük eleve csak liberális demokrácia elképzelhető. Ha szembesítik őket azzal, hogy kettős mércét alkalmaznak, és kipécézik maguknak például Magyarországot és Lengyelországot, akkor kikérik maguknak a feltételezést is, szabadkoznak, hogy hát persze a német és a francia demokrácia sincs rendben, azzal is foglalkozunk. Valójában persze nem gondolják így, és nem is foglalkoznak vele.

A nyugati liberálisok szemében a régiónk, benne a visegrádiak és általában a 2004 után csatlakozott országok másodrendű tagállamok. A rendszerváltások ugyan már harminc éve voltak, de hát mi az, ránk még oda kell figyelni, meginteni, megdorgálni, megbüntetni.

A már említett tekintélyválság egyik jele, hogy a brüsszeli, berlini és egyéb, magukat első osztályúaknak tartó gondolkodók számára nagyon bosszantó módon Közép-Európa és főleg a visegrádi négyek már nem akarnak másodosztályúak lenni. Az uniós átlagot meghaladó mértékben növekvő gazdaságokról beszélünk, amelyek magabiztosan állnak ki az európai politikában. Kiderült, hogy nem virágoztatja fel a régió országait, ha mindent lemásolnak a Nyugatról, ha mindent úgy tesznek, ahogy ők mondják – liberális demokráciástul, nyílt társadalmastul, Soros-alapítványostul. Nem lesz nemzeti büszkeség abból, hogy merjünk kicsik lenni. Mert hát miért is legyünk mi kicsik?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A liberalizmus lényege a hatalom ellenesség, legyen az akár demokratikus is.

Demokratikus kultúra a zsarolás, a saját szabályok be nem tartása, kényszerítési kísérlet.....
Az EU a legrosszabb arcát mutatja nekünk.
Nem véletlen egyre többször azt hallani, olvasni, hogy Brüsszel rosszabb, mint Moszkva volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés