Többezer lúd változtatta madárparadicsommá Tatát

2020. december 3. 23:10
Európában is egyedülálló a tundra felől hazánkba telelni érkező vadludak látványa.

November elején vette kezdetét a hagyományos vadlúdsokadalom Tatán, melyhez évek óta színes és izgalmas turisztikai program is csatlakozik, mely azonban a járvány miatt idén elmarad. Annál is rosszabb ez, mert épp idén rekordot döntött a Tatára telelni érkező ludak száma. Már november elején, a ludak érkezésekor a madártani szakemberek 1600 ludat számoltak meg, míg a Tatai Tavak Ramsari Területen 8000 körül mozgott számuk november második hetében. A ludak döntő többsége nagy lilik, illetve nyári lúd, de megjelennek ritkább fajok is. Ezen ritka állatok közül a múlt hónap elején 8 kis lilik, 7 vörösnyakú lúd, 11 tundralúd, 1 apácalúd és 1 örvös lúd mutatta meg magát a megfigyelőknek – írta meg akkor a Sokszínű Vidék.

A Tata Vadlúd Sokadalom weboldalán folyamatosan frissítik a madarak számát, így a november 28-án lezajlott megfigyelés beszámolója szerint:  „A reggeli ködös időben a 38 ezres vadlúdtömegben előkerültek a ritkább lúdfajok (kis lilik, vörösnyakú lúd, apácalúd, örvös lúd, tundralúd), a nap során pedig olyan érdekességek kerültek elő, mint az északi és sarki búvár, cigányréce, vörösnyakú vöcsök, kis kócsag, vándorsólyom, ezüst- és heringsirály, erdei szalonka.

Külön említést érdemel, hogy a Tatán és a Ferencmajori-halastavakon már hosszú ideje tartózkodó két fiatal csüllő roppant bizalmas viselkedésével szerzett felejthetetlen élményt a terepmadarászoknak. A nap során 17 csapatban összesen 63 résztvevő indult. A megfigyelt fajok száma 116, amely rekord a Sokadalmak történetében.”– számoltak be a különleges eseményről.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés