Mekkora bukás! Tényleg, mekkora?

2020. december 3. 13:54

Török Gábor
Index
Egy darabbal se lesz több szavazója az ellenzéknek attól, ha végre tiszta szívből röhöghet a kormányoldalon.

„Szájer József elbukott. Egy konzervatív-kereszténydemokrata politikus esetében a lehető legkegyetlenebb módon, a lehető legkínosabb részletekkel és a lehető legnagyobb nemzetközi figyelem mellett. Lelepleződése borzalmas személyes tragédia, életét, helyzetét, döntéseit megérteni, átérezni fontos lehet mindenkinek, akit érdekelnek az emberi sorsok. A politikai elemzés számára azonban mindez irreleváns. 

Az elemző alapkérdése minden botrány, minden új ügy és téma kapcsán ugyanaz: mi következik ebből, hogyan hat ez a politikai versenyre, szereplőkre. A konkrét helyzetre lefordítva: befolyásolhatja-e ez a botrány a 2022-es választásokat, megroppanthatja-e a Fidesz helyzetét.

Ha unalmas is, pár dolgot érdemes gyorsan tisztázni. Először is azt, hogy a politikában egy-egy esemény, történés csak egészen kivételes esetekben fejt ki közvetlen, azonnali hatást a választókra. Hiába érzünk valamit égbekiáltónak, az emberek sokasága könnyen lehet, hogy nem is igazán tud róla, de ha tud is, lehet, hogy nagyon mást gondol, vagy ha ugyanaz is az ítélete, az esetek jelentős részében ez nem befolyásolja régebben kialakult preferenciáját. Még a legegyértelműbb, legnyilvánvalóbb botrányoknál is látható, hogy azok általában csak kicsi és/vagy ideiglenes kilengéseket okoznak a politikai közvélemény-kutatásokban.

Másodszor fontos tisztában lennünk azzal is, hogy az ilyen botrányok kapcsán nem érdemes abból kiindulnunk, mit csinálnak, hogyan reagálnak a politikai ellenfelek. Nyilván számukra olyan magas labdáról van szó, amelyet több-kevesebb tehetséggel le fognak csapni, a politikusaik a következő napokban szívesebben mennek a tévéstúdiókba, élvezik a helyzetet, a szavazóik pedig szörnyülködnek és erkölcsi fölényben érzik majd magukat. Mindettől azonban semmi sem változik: egy darabbal sem lesz több szavazója az ellenzéknek attól, ha végre tiszta szívből röhöghet a kormányoldalon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 200 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem az elkötelezett szavazókat nem befolyásolja ez az eset. A bizonytalanoknál pedig az dönt, hogy a Szájer által elkövetettek miatti, vagy az ellenzék ízléstelen káröröme miatti erkölcsi felháborodása lesz nagyobb. Illetve hogy mennyire érzi hitelesnek azok felháborodását például Szájer állítólagos hazudozása miatt, akik maguk deklaráltan hazudtak éjjel-nappal.

Érdekes módon Törók hóbapokig csendben van, azaz "törökgábornemelemez", aztán ilyenkor, és csakis ilyenkor előbukkan...

Szokasos törökgábori egyrészt-másrészt semmitmondás...

Tényleg. :))))
Jól emlékszel. (Török szerencséjére a firkászok semmire nem emlékeznek...)

Engem az zavar, hogy mennyire nem szimmetrikus a viszonyulás... csak egy példa: a Gajda-Kránitz-Lakner-féle csapat most is ugyanúgy ura Kispestnek, mint ha mi sem történt volna. Ha UGYANEZ a sztori mondjuk a fideszes Hegyvidéken történt volna, azonnal belebukott volna Pokorni... és folytathatjuk ezeket a példákat sokáig.

Mintha a ballib szavazók nem nagyob reagálnának semmilyen botrányra (most említhetném Gyurcsányt is... ma megint ő az egyik főalak azon az oldalon).

Igen, de ez megint egy akkora ordas közhely, amihez semmiféle politikai "elemzésre" nincs szükség

Vicces, na, lássuk be. De az én szavazói megfontolásaimon sem változtatott, pedig igencsak billegek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés