Lejárat nélkül, örökkön-örökké

2020. december 3. 9:36

Kiszelly Zoltán
Magyar Nemzet
Soros György amerikai világmegváltó élete legnagyobb üzletére készül.

„Soros György nem adja fel. A nyáron 90. életévébe lépett spekuláns biztosra akar menni és élete legnagyobb üzletére készül. Az unióval örökjáradék-kötvényeket vetetne fel, amelyek lényege, hogy a hitelfelvevő egy válsághelyzet kezelésére jelentős összeghez, esetünkben ezermilliárd euróhoz jut. A tőkét nem kell visszafizetni, »csak« a kamatot, igaz, azt az idők végezetéig, innen az örökjáradék elnevezés. Mivel a jegybankok már a 2008-as válság óta pénznyomtatással tartják életben a globalizált világgazdaságot, a nemzetközi pénzpiacok tele vannak biztos befektetést kereső tőkével. Soros György itt kapcsolódna be amolyan hívatlan láncszemként a folyamatba.

Áprilisban egyszer már megfogalmazott ötlete alapján az EU mint príma adós vegyen fel ezermilliárd euró hitelt a nemzetközi pénzpiacokon, amire 0,5 százalék kamatot fizetne. Ez évi ötmilliárd euró kamat lenne, ami csekély árnak tűnik a járvány gazdasági következményeit orvosolni hivatott mentőcsomagért. Azt nem mondja Soros, hogy az EU kitől vegye fel ezt a hitelt, de biztosan lenne rá ötlete.

Ennyi önzetlenség láttán az ember fia már majdnem elérzékenyül, ha kelet-közép-európaiként nem szokta volna meg, hogy a sorok között kell olvasni. Esetünkben a Soroshoz köthető Project Syndicate oldal sorai között, amely a minap elutasította Orbán Viktor válaszcikkének közlését.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hazai ellenzék pedig egy emberként ünnepli ezt a filantróp és humanista javaslatot. Olyan, mintha a nácik akarnának eladni zsidómentő csomagot...

Örökjáradék == felvásárlás.

Minden "loan shark" vágyálma az örök kötvény. Gond nélkül dől a pénz.

Ezt a Soros ötletet úgy tudom, hogy az Unió már visítva visszadobta. Különben nem az öregember találta ki, mert a "Napoleoni Háboruk" idején a súlyos pénzhiányban szenvedő országok már használtak hasonlót. Igazából az infláción alapul, abból indul ki, hogy az infláció miatt a kamat összege mondjuk húsz év múlva már sokkal kevesebbet ér. Ha van más módszer, akkor nyilván kerülik, mert nagy a kockázata.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés