ET emberjogi biztos: Lengyelországnak abba kell hagynia az LMBTI-emberek megbélyegzését

2020. december 3. 14:41
Dunja Mijatovic szerint az országnak civil szervezetekkel kellene kidolgoznia nemzeti stratégiát a LMBTI-emberek jogegyenlőségének előmozdítására.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberjogi biztosa csütörtöki állásfoglalásában komoly aggodalmát fejezet ki amiatt, hogy a homofób és gyűlöletkeltő megnyilatkozások egyre elterjedtebbek a lengyel társadalom prominens képviselői és politikusai között.

„A gyűlöletbeszéd nemcsak azokat érinti, akiket céloz, hanem az egész társadalmi kohéziót, mivel kirekesztésre szólít fel”

– húzta alá a strasbourgi testület biztosa. Állásfoglalásában továbbá sürgette a lengyel vezetést, hogy hagyjon fel az ilyen jellegű megnyilvánulásokkal, és a szexuális irányultságot célzó gyűlöletbeszédet és bűncselekményeket pedig tegye büntethetővé. A biztos különösen aggasztónak találja továbbá, „hogy egyes lengyelországi önkormányzatok nyíltan homofób és kirekesztő programjai állami támogatásban részesültek, mivel szerinte ez az állampolgároknak azt a jelzés küldi, hogy a LMBTI emberekkel szembeni gyűlölet elfogadható”.

Felszólította a lengyel kormányt, hogy vonja vissza a megbélyegzőnek ítélt programok támogatást, és azokat a lengyel parlamentben folyamatban lévő törvényjavaslatokat, amelyek a szexuális kisebbségeket veszik célkeresztbe. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a lengyel hatóságok, ahelyett hogy megvédenék, folyamatosan zaklatják és megfélemlítik az LMBTI-aktivistákat, és aggodalmat fejezte ki, hogy a meleg büszkeség napján felvonulókat egyre több atrocitás éri. Mijatovic felszólította Lengyelországot, hogy a civil szervezetek segítségével dolgozzon ki nemzeti stratégiát a LMBTI-emberek jogegyenlőségének előmozdításra, valamint támogassa a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos társadalmi érzékenyítő kampányokat.

(MTI)

Címlapképen: résztvevők a 2019-es varsói Pride-felvonuláson. Illusztráció. Fotó: MTI/PAP/Jakub Kaminski

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, hat ki sajnalja meg Soros Alexet, ha nem a filantrop edesapukaja?
De az mar nagy baj lenne, ha het milliard embernek is igazodnia kellene a Soros fiucska/leanyka/transz stb. hobortjahoz.
Es egy europai unios biztos hogy jon ahhoz, hogy orszagokat igazgasson?
Megvette a Soros apuka az europai orszagokat is egyenkent es most legokent passzitgatjaj ossze a fiacskajaval?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés