Átfogó vizsgálat indul a mecsetek ellen Franciaországban

2020. december 3. 15:35
Minden olyan mecsetet lezárnak a hatóságok, ahol bebizonyosodik, hogy radikalizálják a híveket.

Csütörtökön indul az akció, amelynek keretén belül több tucat mecsetet fognak átvizsgálni Franciaországban azzal a céllal, hogy visszaszorítsák a vallási radikalizmust – idézi a Reuters Gerald Darmanin francia belügyminiszter szavait. Darmanin közölte: a  Franciaországban található több mint 2600 muszlim imahely közül 76 olyan helyszínt fognak ellenőrizni, ahol fennáll annak a gyanúja, hogy radikalizálják a híveket. Amennyiben a gyanú beigazolódik, az adott imahelyet le fogják zárni a hatóságok. Az akció során többek között a mecsetek pénzügyeit és az imámok hátterét fogják vizsgálni.

„Számos olyan helyszín van, ahol koncentráltabb a muszlim hitélet, és ahol egyértelműen köztársaság-ellenes a hangulat. Ezeken a helyeken az imámokat a hírszerzés munkatársai is figyelik”

– közölte Darmanin egy rádióinterjúban.

Emmanuel Macron francia az elnök a közelmúltban markánsabb hangnemet ütött meg a franciaországi muzulmán közösséggel szemben. Mint ahogy mi is beszámoltunk róla, ezen a héten fog találkozni a francia elnök és a Muszlim Tanács, amelynek alkalmával Macron a franciaországi imámoktól nem vár mást, mint hogy aláírják a „köztársasági értékrend kartáját”. Ennek lényege az, hogy nyilvántartásba vennék a Franciaországban tevékenykedő imámokat, s aki aláírja a szóban forgó kartát, akkreditációt nyerne a további hitéleti részvételre.

Címlapképen: Párizsi nagymecset. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés