Veszélyes emberkísérlet

2020. december 2. 12:26

Sarkadi Balázs
mta.hu
Az ivermectin nem engedélyezett gyógyszer semmilyen vírusfertőzés kezelésére, beleértve a SARS-CoV-2-fertőzést.

„A napokban az Index hírportálon két egymást követő részletes írás jelent meg az ivermectin nevű vegyület gyógyító hatásáról a Covid-19 vírusbetegségben. Mivel az újságírók, a kutatók és a betegekért küzdő orvosok felelősségét egyaránt fontosnak tartom ebben a súlyos járványban, az alábbiakban ismertetem a megjelent cikkeket és az újságíróval folytatott polémiát.

Az első cikkben (»Nobel-díjas szerrel a koronavírus ellen?«) dr. Merényi Attila, az ivermectin használatán alapuló, ún. »Budapest-Covid-Protokoll (BCP)« összeállítója nyilatkozik. A cikk felvezetésében ezt olvashatjuk: »Tapasztalatok szerint az Ivermectin kiválóan használható az új típusú koronavírus megelőzésére, és rendkívül hatékony a Covid-19 bármely szakaszának kezelésében.« Merényi szerint a szert világszerte sikeresen alkalmazzák, az engedélyezést csak a hatóságok lassú működése akadályozza, miközben egyre több az adat arra, hogy »a koronavírus-megbetegedés minden spektrumában hatékony és sikeres. Korai fertőzéses esetekben azonnal adni kellene

A BCP kombináció az ivermectin mellett doxiciklint (a tetraciklin antibiotikumok csoportjába tartozó, széles spektrumú antibiotikum), cinket, aszpirint, D-vitamint, famotidint (a savas reflux kezelésében használatos H2-receptor-antagonista), ambroxolt (brómhexin-származék-tartalmú nyákoldó, köptető), melatonint, C-vitamint és azelasztint (antihisztamin, antiallergikum) tartalmaz. Merényi Attila megjegyzi: »A protokoll kizárólag az orvosok részére készült, az öngyógyítás nem megengedhető! Az orvos azonnali hatósági ivermectin engedély kérelemmel tudja a BCP-t alkalmazni.« Arról nem szól a közlés, hogy egy ilyen használatot már valahol és valaha is engedélyezett volna egy fejlett világban működő gyógyszerhatóság.

A második Index-cikknek (»Hogyan hat a vírus ellen az ivermectin?«) már a webcíme is azt sugallja, hogy az ivermectin hatásos gyógyszer a Covid-19 betegségben. Dr. Tóth Sándor PhD, kutató virológus részletes fejtegetést ír az ivermectin feltételezett hatásmechanizmusáról, majd felsorolja azokat az országokat (pl. Banglades, Egyiptom, Peru, Bolívia), ahol szerinte már engedélyezett Covid-19-ellenes szer az ivermectin.

A cikkek elolvasása után levelet írtam a szerzőnek, amelyben (talán tényleg túl mérgesen is) azt írtam: »Tisztelt Uram! Felhívom a figyelmét, hogy az Indexen most már második cikke rendkívül veszélyes precedenst teremt az engedélyezetlen gyógyszerek alkalmazásának ajánlására a Covid-19-járványban. Véleményem szerint ez kimeríti az emberi életek súlyos veszélyeztetését, tanácsa alapján a tájékozatlan laikusok egy olyan veszélyes állatgyógyszert alkalmazhatnak, amelyiknek rendkívül súlyos toxikus hatásai vannak, ugyanakkor minden eddigi nemzetközi állásfoglalás szerint alkalmatlan, hatástalan a Covid-19 kezelésére. A WHO és az FDA is külön nyilatkozatban figyelmeztetett az ivermectin veszélyes használatára és alkalmatlanságára a Covid-19 betegségben.« Leírtam, hogy az ivermectinről szóló fejezetben a legújabb, érvényes NIH-ajánlás szerint »a Panel nem javasolja az ivermectin alkalmazását a Covid-19 betegségben, kivéve a klinikai kipróbálás esetét«, valamint »az ivermectin nem engedélyezett gyógyszer semmilyen vírusfertőzés kezelésére, beleértve a SARS-CoV-2-fertőzést«. A Panel felhívja a figyelmet az FDA figyelmeztetésére, amelyben az ivermectin állatgyógyászati szer emberi alkalmazását veszélyesnek ítéli (lásd itt és itt). Ebben az FDA kifejezetten felkéri az összes érintettet, hogy sürgősen tegyen bejelentést, amennyiben az ivermectint vagy bármilyen ivermectint tartalmazó készítményt emberi Covid-19 betegségben alkalmaznak.

Levelemre válaszolva a szerző arra hivatkozott, hogy ő csak tájékoztatni kívánt ezekről a fontos tudományos eredményekről, és a szakmai vitákat folytassam le az általa idézett kutatókkal. Később azt írta: »Lelkiismeretem tiszta, [...] a cikkeket bárhányszor is elolvasva az ember tájékoztatásként éli meg a leírtakat [...] Az akadémikus úr levele csupán csak a saját alulolvasottságát mutatja be, ami újfent szánalmas és nevetséges [...]«

Ismét válaszolva leírtam, hogy itt nem szakmai vitáról van szó (egyébként a teljesen egyoldalú, ellenvélemény nélküli tájékoztatás akkor is súlyos újságírói hiba lenne), hanem arról, hogy a veszélyes járványhelyzetben a laikusok és a frontvonalban küzdő orvosok egyaránt minden lehetséges módot kipróbálnak a menekülésre. Ugyanakkor tudni kell, hogy egy embereken alkalmazott gyógyszer kipróbálásának jól meghatározott szabályai vannak, a tudományos zsargon semmit nem ér. Az Index-cikkek határozottan arra utalnak, hogy az ivermectin tudományos alapon hatékony gyógyszer a Covid-19 betegségben, míg a cikkekben idézett források főleg blogok vagy obskúrus folyóiratokban megjelent közlemények. Ugyanakkor a fentebb is hivatkozott, most már számos lezárult klinikai vizsgálaton alapuló állásfoglalások hatástalannak és veszélyesnek ítélik az ivermectin alkalmazását a Covid-19 betegségben. Így fenntartottam, hogy a cikkekben leírt, tudományosnak látszó hamis hírek veszélyeztetik az emberek életét, akik nem tudják, hogy ez az állítólagos »Budapest-Covid-Protokoll« számos súlyos mellékhatást okozó gyógyszert tartalmaz, így engedélyezés nélküli alkalmazása veszélyes emberkísérlet. Ráadásul a protokoll részletes, technikai ismertetése adagolási javaslatokkal együtt inkább hirdetésjellegű, és mindenképpen szokatlan és aggasztó egy nagyközönségnek szánt újságcikkben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Más oldalak is nagyon nyomják ezt a BCP-t, értetlenségüknek adva hangot, hogy a magyar egészségügy miért nem alkalmazza?
Ez a magyar egészségügy elleni támadás. Szándékosan elbizonytalanítják az olvasoikat.
Köszönet az írásért.

Szomorú és jellemző történet. Talán nem kellene az embereket hiszterizálni egy új influenza-vírus ürügyén és akkor nem lennének ilyenek. Ha végre egy évvel a vírushisztéria kezdete után egy kutató elemezné a múltbeli új influenza-vírusok egészségügyi és halálozási adatait, összehasonlítva a mostanival. Ha végre nyilvánosság előtt összevetnék a normál halálozási adatokat a vírusos halálozási adatokkal, elkülönítve azt is, hogy a vírus következményeibe halt valaki bele vagy csupán vírusos is volt. Ha elsősorban a beteg embereket védenék és nyugdíjas-karantént vezetnének be, mindenki és a normál élet korlátozása helyett. Ha azt is megtudhatnánk, hogy milyen esetekben visznek egy vírusos beteget kórházba, milyen ellátásokat jelent a vírusosok kórházi ápolása, hogy szóródnak a kórházban töltött napok ... Csak azért, hogy ne sokkolódjanak az emberek a vírusos betegek számának félóránkénti szajkózásától, mint egy katasztrófafilmben.

Elolvastam a Budapest-Protokollt. Nem tudnék olyan beteg lenni, hogy végigvigyem magamon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés