Macron kormánya lépett: feloszlattak egy iszlamista szervezetet

2020. december 2. 19:51
A francia kormány szerdán feloszlatta a franciaországi iszlamofóbia elleni kollektíva (CCIF) nevű muzulmán szervezetet.

Az „iszlamista propaganda” terjesztésével megvádolt csoportra elsősorban az októberi dzsihadista tanárgyilkosság után vetült fény. A feloszlatás tervének hírére a CCIF már pénteken úgy döntött: magától feloszlik, székhelyét és tevékenységét külföldre helyezi át.    

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren szerdán azt írta, hogy a „CCIF évek óta állandó jelleggel iszlamista propagandatevékenységet folytat”. 

 

 

A feloszlatást a kormány Samuel Paty történelemtanár megölése után jelentette be. A középiskolai tanárnak október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében az utcán elvágta a torkát, majd lefejezte, mert a szólásszabadságról tartott óráján megmutatta a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. Aznap a Párizshoz közeli Pantin nagymecsetét is bezáratta félévre a kormány, miután az imahely a Facebook-oldalán megosztotta a tanár elleni uszító felhívást.    

A CCIF a feloszlatás hírére azt közölte, hogy a belügyminiszter „engedett a szélsőjobboldalnak”, s azt is jelezte, továbbra is jogi segítséget kíván nyújtani az iszlamofóbia áldozatainak. Október óta a francia kormány már két másik muzulmán szerveztet is feloszlatott hasonló indokokkal. Az egyik a BarakaCity nevű, radikális iszlám tanokat hirdető csoport, a másik pedig a Jasszin sejkről elnevezett kollektíva, amelynek elnöke a tanárgyilkosságban vád alá és előzetes letartóztatásba helyezett Abdelhakim Sefrioui prédikátor volt. A BarakaCity vezetői azóta Recep Tayyip Erdogan török elnöktől kértek politikai menedéket.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában