Az ember mindig jobbra számít

2020. december 2. 17:53

Vásárhelyi Mária
Facebook
A mélypont persze a vonaton megírt alkotmány volt.

„Az ember mindig jobbra számít. Most pl. Szájer lemondásakor eszembe jutott, hogy hátha felébredt maradék morzsányi lelkiismerete, és arra gondolt, hogy »köszi, de én már nem kérek ebből az EU- és melegellenes kampányból, ebben már nem szeretnék részt venni. Mert minden szempontból érintett vagyok, és van előttem még néhány évtized, amikor néha muszáj lesz a tükörbe néznem«. Azért gondoltam, mert emlékszem egy csillogóan okos, rokonszenves, szerény fiatalemberre, aki 1990-ben Pozsgay Imrével szemben indult el Sopronban a képviselőjelölt választáson, és mi, az akkor még egyetlen közvéleménykutató magán cég – a Medián – kutatói, vállaltuk, hogy kutatást csinálunk Szájer esélyeiről.  És mindannyian halálosan boldogok voltunk, amikor az eredmények azt mutatták, hogy Szájernak komoly esélye van a győzelemre. Emlékszem mesélték, hogy miután szüleit egy tragikus balesetben elvesztette,  a soproniak egy kicsit a város gyermekeként tekintettek rá. Arra is emlékszem, hogy amikor Fodorék a székházügyet követően kiléptek a fideszből, Szájer volt az »ingadozó középparaszt« aki nehezen tudta eldönteni, hogy megy vagy marad. Aztán döntött, és azóta nincs megállás a csúszdán. Egyre piszkosabb feladatokra vállalkozott, a mélypont persze a vonaton megírt alkotmány volt, de azóta is rémesebbnél-rémesebb megnyilvánulásai voltak. Minden mondatából sugárzott a romlottság, de egy pillanatra felmerült bennem, hogy hátha mégis felülkerekedett benne korábbi énje vagy egyszerűen csak elege lett az egészből. De nem! Nincs már jobbik énje, nincs lelkiismerete, egyszerűen csak egy ócska szex-ügybe bukott bele és megpróbált előre menekülni. És rosszul vagyok ettől az egésztől; a mocsoktól, amelyben élünk, és amely már mindenkire fröccsen, arra is akinek semmi köze ehhez az egészhez.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy apa, aki mindkét emberevő rendszer híve volt:
Forrásunk maga Vásárhelyi Miklós, aki Tóbiás Áron kérdéseire válaszol. A beszélgetés kötet formájában a Szabad Tér kiadónál jelent meg 1989-ben. Kezdjük a fiatal Vásárhelyivel és lelkes, fasiszta indulásával:
"Rómában a politikatudományi karon tanultam: úgy gondoltam ugyanis, hogy az olasz fasizmus mutat kiutat az akkor idők igazságtalan társadalmából. Ezzel kapcsolatban azt hiszem, nem érdektelen, hogy annak idején még a liberális magyar sajtó nagy része is elismeréssel emlegette a fasiszta rendszer nagy eredményeit, és Mussoliniben a rend helyreállítóját ünnepelte."

Ne felj, rad mar nem froccsen semmi, de ha froccsenne is, eszre sem vennenk, annyira lejartal.
Ingadozo kozepparaszt, mi?
Kijott beloled a kultura, mamika.

Holnap mar megy utana a feketeauto.
Nem is holnap, meg MA.

El kell vonatkoztatni egy ember figyelemre méltó szellemi teljesítményét, ugyanennek az örlődő embernek a "munkahelyi" és a magánéleti viselkedésétől. Csajkovszkij sem véletlenül költözött messze Moszkvától, Dél-Franciaországba, otthon rájöttek volna a hajlamaira és kikészítették volna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés