Erőszakos cselekményeket hajtottak végre kopt keresztények ellen Egyiptomban

2020. december 1. 19:14
Koptok tulajdonában lévő tanyákat és parasztházakat gyújtottak fel muszlimok.

Az incidensek hétfőre virradóra történtek az al-Barsa nevű faluban. A rendőrségi vizsgálat még zajlik az ügyben. A Vatani értesülése szerint radikális muszlimok felhívást intéztek a lakossághoz, hogy bojkottálják a kereskedelmet a koptokkal. A konfliktus egy hete éleződött ki, amikor egy csoport muszlim kövekkel és gyújtópalackokkal támadta meg a falu kopt lakóit. Egy 80 éves nőt az arcán égési sebbekkel kellett kórházba szállítani. A hírportál szerint állapota időközben stabilizálódott. Az erőszakhullám során használhatatlanná tettek egy buszt is, amely a helyi plébánia tulajdonában volt.  A karhatalom könnygázt vetett be a rendbontókkal szemben, több mint száz embert előállítottak. A koptok az utcára vonultak az incidensek ellen tiltakozva.

A mostani rendbontások előzménye, hogy egy fiatal kopt keresztényt a faluból azzal gyanúsítottak meg, hogy becsmérelte Mohamed prófétát Facebookra írt bejegyzéseiben. A 22 éves fiú családja a Vataninak nyilatkozva elmondta, hogy illetéktelenek törték fel a fiú Facebook-fiókját. Hozzátették, a keresztények és muszlimok „mindig is békésen éltek együtt a faluban”.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós összlakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem szűntek meg.

(MTI)

Címlapfotónk illusztráió. Kopt keresztények miséznek Kairóban. Fotó: MTI/EPA

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU hallgat.....

https://www.gayvoyageur.com/et..

Ereszcsatornán a szakállas bácsi!

Szerintem nem Gyurcsányra, hanem Ferenc pápára célzott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés