Brexit: megegyezés nélkül évekig recesszióba szorulhat a brit gazdaság

2020. december 1. 8:27
Gálik Zoltán docens szerint termelési láncok szakadhatnak meg, és a szolgáltatások hozzáférése is nehezebbé válhat.

Kiszámíthatatlan következményeket okozhat, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, és így elhagyná a világ legnagyobb egységes piacát – közölte a Budapesti Corvinus Egyetem docense kedden az M1 aktuális csatornán. Gálik Zoltán azt mondta: megegyezés nélkül évekig recesszióba szorulhat a brit gazdaság, amely a koronavírus-járvány miatt is megsínylette az elmúlt időszakot, termelési láncok szakadhatnak meg, és a szolgáltatások hozzáférése is nehezebbé válhat.

Akkor van esély arra, hogy megállapodás szülessen, ha a következő egy-két napban befejezik a tárgyalásokat, utána ugyanis még végső formába kell önteni a megállapodás szövegét, le kell fordítani az EU hivatalos nyelveire, valamint el kell fogadnia az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is – ismertette.

Hozzátette: a tárgyalások fő kérdése most az európai versenyjog, amely nem engedi, hogy egy állam korlátlanul támogassa a piaci szereplőket. Ha az Egyesült Királyság eltér ezektől a szabályoktól, versenyelőnybe kerülhetnek az európai piacra szállító brit cégek – mondta Gálik Zoltán.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés