Gottfried Pétert megválasztották a monetáris tanács új tagjának

2020. november 30. 15:19
A képviselők 112 igen szavazattal, 19 nem ellenében támogatták a jelöltet, akinek mandátuma hat évre szól.

Megválasztotta Gottfried Pétert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa új tagjának hétfőn az Országgyűlés. A képviselők 112 igen szavazattal, 19 nem ellenében támogatták a jelöltet, akinek mandátuma hat évre szól. Gottfried Péter 2010 óta dolgozik Orbán Viktor miniszterelnök mellett főtanácsadóként. A kormányzati portál szerint 2018-tól miniszterelnöki megbízott, feladata az Európai Unión belül zajló események elemzésével kapcsolatos, illetve az Európai Unióban képviselendő magyar álláspontok kidolgozásával összefüggő szaktanácsadás nyújtása, szükség szerint ezeknek az álláspontoknak a képviselete. A monetáris tanácsba azért kellett új tagot választani, mert az egyik tag, Báger Gusztáv december 31-ével lemondott a mandátumáról. Báger Gusztáv 2015 júliusa óta a tanács tagja. Gottfried Péter megválasztása után esküt tett, posztját január elsejétől tölti be.

Az 1954-es születésű Gottfried Péter a közgazdaságtudományi egyetemen végzett. Már az 1980-as években külkereskedelemmel foglalkozott, az 1990-es évek elején a brüsszeli magyar EU képviseleten dolgozott. A Horn-, az első Orbán- és a Gyurcsány-kormány idején magas minisztériumi beosztásban foglalkozott uniós ügyekkel. 2007 és 2010 között a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellett magyar állandó képviselő. Monetáris tanácsi taggá történő választását az Országgyűlés gazdasági bizottsága szinte egyhangúlag támogatta. Gottfried Péter bizottsági meghallgatásán a többi között arról beszélt, hogy a monetáris politikának a következő években szerinte egyszerre lesz szüksége a kiszámíthatóságra, a megfontoltságra, a prudenciára, a nyitottságra, egymás legjobb gyakorlatainak megismerésére, adaptálására, valamint eddig nem alkalmazott megoldásokra és gyors cselekvőképességre.

Az MNB legfőbb döntéshozó testülete a monetáris tanács, feladata a jegybanki alapkamat meghatározása. A most kilenctagú testület tagja a jegybankelnök mint a monetáris tanács elnöke, az MNB alelnökei és a további tagok. A jegybanktörvény szerint a tanács tagjává olyan magyar állampolgár választható meg, aki monetáris, pénzügyi vagy a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahogy emlékszem, már a 2000-s évek elején az uniós csatlakozási tárgyalások egyik profi vezetője volt. Akkoriban kevesen tudtak többet az Unióról, mint ő. Azután már nem követtem a pályafutását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés