Kedden eldől, beköltözhetnek-e a hajléktalanok Karácsonyékhoz

2020. november 30. 12:02
A balos vezetésű fővárosi önkormányzat ragaszkodik hozzá, hogy hajléktalanszálló nyíljon a Városházán. Úgy tudjuk, holnap akár dönthet is a bíróság, hogy ezt szabad-e neki.

Nem nyithat Karácsony Gergely a Városháza műemléknek nyilvánított épületében hajléktalanszállót, miután Budapest Főváros Kormányhivatala elutasította a Fővárosi Önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét – számoltunk be még július elején.

Előzőleg, még június végén a Fővárosi Közgyűlés ugyanis a főpolgármester javaslatára, a baloldali képviselők támogatásával elfogadta a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei alapító okiratának módosítását, s ezzel zöld utat adott annak, hogy a „BMSZKI Városház utcai Éjjeli Menedékhely 1052 Budapest, Városház utca 9-11. szám alatt, a Gerlóczy utcai épületrészben, földszint 1-2. számú helyiségcsoport és hozzá kapcsolódó közlekedőben és udvaron nyújt hajléktalan személyek számára éjjeli menedékhely szolgáltatást”.

A Városháza akár harminc hajléktalan átmeneti lakóhelyévé válhatott volna – ha a döntést nem semmisíti meg a kormányhivatal.

Az örökségvédelmi szempontokon túl a kormányhivatal indoklásában kitért arra is, hogy Belváros-Lipótváros Kerületi Építési Szabályzata szerint a Városháza vegyes városközponti terület építési övezetben található, ahol a szabályzat szerint szállás funkció nem helyezhető el, így „hajléktalanszálló sem létesíthető, és erre a meglévő épület, illetve épületrész rendeltetése sem módosítható”.

A Fővárosi Önkormányzat azonban megtámadta a döntést, lapunk információi szerint az erről szóló per első tárgyalása holnap, azaz december elsején lesz a Fővárosi Törvényszéken. Könnyen lehet, hogy ezen el is dől a hajléktalanszálló sorsa. „A városvezetés nem tett le arról, hogy az önkormányzat épületében kialakítson egy ilyen intézményt, ezért is támadta meg bírósági úton a kormányhivatal határozatát” – tette egyértelművé álláspontját a Mandiner megkeresésére a Városháza.

De honnan jött egyáltalán az ötlet, hogy leromlott állapotban lévő, ám patinás épületben fedél nélkülieket szállásoljon el a baloldali váorsvezetés?

A főváros előzőleg Csepelen akart létrehozni ilyen létesítményt,

leginkább a járványhelyzetre hivatkozva, ám a lakossági tiltakozás miatt kénytelen volt visszakozni a bármiféle egyeztetés nélkül megkezdett kezdeményezéstől. Ekkor döntött úgy Karácsony, hogy lényegében a saját munkahelyén nyitja meg helyette a szociális ellátót.

A közgyűlési vitában egyébként fideszes képviselők már utaltak arra, hogy a hatályos jogszabályok és az építési szabályzat szerint hajléktalanszállót nem lehet nyitni a Városházán, ugyanis az egy műemléképület, mely nem alakítható át ilyen célokra. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület kormánypárti polgármestere pedig azt is kiemelte, hogy 4700 környéki lakos együttesen tiltakozott az elképzelés ellen.

fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kép alapján úgy látom, egy már be is költözött. Az épület homlokzata egyébként is passzol az új funkciójának. Gerinek meg elég lesz egy szoba egy laptoppal, meg internetkapcsolattal. Facebookozáshoz nincs szükség többre.

Ez a lepattogzott festékű ablak jól szimbolizálja ezt a semmirekellő gazembert, meg a mocsok, semmittevő sleppjét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés