A közös lista a biztos bukás receptje

2020. november 30. 18:06
2022-ben nem lehet majd különböző programokra, ideákra és ezt megtestesítő pártokra szavazni ellenzéki oldalon.

„Az, hogy a baloldali ellenzéki pártok régóta közös listát szeretnének, köztudott. Múlt héten kiderült, hogy Fidesz-KDNP is ezirányba módosítaná a választási törvényt, ráadásul előbb a Momentum, majd ma az LMP is besorolt az elképzelés mögé. Ezzel eldőlni látszik, hogy 2022-ben nem lehet majd különböző programokra, ideákra és ezt megtestesítő pártokra szavazni ellenzéki oldalon.
Ennek pusztító következményei a közéletben ma még beláthatatlanok, de borítékolhatóak.

Magyarországon egy minden eddiginél kártékonyabb, antidemokratikusabb, polgárháborús hangulatú kétpártrendszer bontakozik ki, ahol mindkét tábor fanatikusan gyűlöli egymást, és a másik legyőzéséért bármire hajlandóak. Még a saját elveik feladására is.
Vajon hogyan lenne képes a Jobbik és az LMP közösen kormányozni (!) olyan pártokkal, amelyek ellen létrejöttek? Hogyan fog tudni a Momentum megújulást hirdetni évtizedek óta leharcolt, elkopott képviselőkkel az oldalán? De leginkább: hogyan lehet hitelesen győzelemről beszélni és az embereket harcba hívni olyan politikai szereplőkkel, akik tíz év alatt három kétharmadot hoztak össze a Fidesznek?

Egyáltalán: ki hiszi még el a »közös lista, közös győzelem« mantráját, amikor mindezt a Fidesz maga könnyíti meg az ellenzék számára? Orbánék a saját megbuktatásukon dolgoznának? Ennyire buták lennének vagy megunták volna a kormányzást, hogy tálcán kínálják a győzelmet az ellenzéknek? Vagy ez csupán egy mérgezett alma, amibe most az ellenzéki pártok jóízűen beleharapnak, és a kormányváltás esélye nem hogy nem nő, hanem lehetetlenné válik? Biztos vagyok benne, hogy az utóbbiról van szó. Ezért van égető szükség olyan politikai erőre, amely nemet mond a 2010 utáni és a 2010 előtti rezsimekre egyaránt. Hogy 2022-ben megadjuk a lehetőséget az ellenzéki választóknak egy Gyurcsány Ferencen és Orbán Viktoron túli alternatívára.”

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha csak kétféle választás lehetséges, ha nem lehet szelektíven pártot választani, akkor a törzsszavazók mellett ugyanúgy lesznek protest szavazók mind a kormány, mind az összefogás ellenében. Ez pedig nem az ellenzéknek fog kedvezni.

Rossz képet tett ki a mandi.
Ez nem az a Bencsik János.

Mindenesetre megnehezíti legtöbbjük számára a túlélést még valamiféle győzelem esetén is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés