„Én vagyok számukra a zsidó télapó” – magyar zsidómentőket keres Jonny Daniels

2020. november 29. 16:58
„Elképesztően nyitott és nagylelkű népnek ismertem meg a magyarokat, és alig várom, hogy önkéntesek segítségével segíteni tudjak az idős magyar embermentőkön.” Eddig meg nem talált zsidómentő magyarokat keres hazánkban Jonny Daniels. A brit-izraeli aktivistával, a lengyelországi a From the Depths alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

Miért és hogyan kezdett el segíteni a Világ Igazain?

Hallottam a Világ Igazairól és Oskar Schindlerről, de nem tudtam, hogy ennél többről is szó lehet. Amikor Lengyelországban megkezdte munkáját az alapítványom, több rendezvényt is tartottunk, ahol idős lengyel embermentők voltak jelen. Lassan többükkel is megismerkedtem, és arra döbbentem rá, hogy bár mindenki kedves velük, de valós segítséget nem igazán kapnak.

Az embermentők többsége a kilencvenes éveiben jár,

ijesztő tempóban haláloznak el ez a bátor emberek. Ezek tehát az utolsó éveik, a segítségre most van szükségük. A legfontosabb számukra a közlekedés biztosítása, ezért két és fél évvel ezelőtt elkezdtük a Csendes Hős-projektünket, melynek keretében ingyen szállítjuk őket ide-oda. Egyedi taxikat használunk, amelyekben sok hely van és megfelelnek a mozgássérültek számára. Ezek tehát a tökéletes autók. Eddig ötezer órát szállították az idős embermentőket a járműveink.

Jonny Daniels

 

Nemrég a nemzetközi média figyelmét is felkeltette akciójával.

A minap egy videóval kedveskedtünk egy százegy éves embermentőnek, Jozef Walaszczyknak. Ő annak idején 54 zsidót mentett meg, ő a lengyel Schindler. Tavaly hatalmas ünnepséget rendeztünk, most viszont nem tudtuk ugyanezt megtenni a járvány és a korlátozások miatt. Ezért világszerte megkértem az ismerőseimet, hogy egy rövid videóban köszöntsék fel. Több mint ötven országból érkeztek videók, még Dubajból és Iránból is – utóbbi hölgy csak az arcát eltakarva szerepelhetett. Nagyon hosszú lett a videó, 25 perc, és féltem, hogy Jozef unja majd. De az egészet végignézte, és végig mosolygott, nagyon tetszett neki.

Legutóbb májusban beszélgettünk, akkor azt mondta, hogy 130 idős embermentővel foglalkoznak Lengyelországban. Most hányan vannak?

Most 117-en élnek Lengyelországban. Az életkor az egyik dolog, de most még itt van a koronavírus is, ami az idős Világ Igazaira különösen veszélyes. Miközben ezt az interjút adom, éppen Krakkóba vezetek, egy embermentő hölgy temetésére megyek.

Néhány napja még a beszélgettünk, nagyon közel állt hozzám – most pedig halott.

A karácsonyi időszak különösen nehéz lesz, hiszen a távolságtartási szabályok miatt a többségük egyedül lesz. Ha pedig most nem segítünk rajtuk, akkor nem biztos, hogy jövőre még tudunk. Igyekszünk megspórolni nekik a vásárlás veszélyét, megvesszük a szükségeseket, és persze mindent fertőtlenítünk. A legfontosabb viszont az, hogy egy kicsi örömöt elhozhatunk nekik a karácsonyi időszakból. Én zsidó családban nőttem fel, számomra a karácsonyi ünnepkör kicsit idegen, de most mégis én vagyok számukra a zsidó télapó.

Hány országban segítenek az idős embermentőkön?

Hadd soroljam: Lengyelország, Belarusz, Ukrajna, Litvánia, Szlovákia és Albánia. Az összes országban együtt 212 Világ Igaza él, ez egyébként kevesebb mint 1%-a azoknak, akiket a Jad Vasem kitüntetett.

A 89 éves Jozef Jarosz, aki a szüleivel 14 zsidót mentett meg a rejtegetésükkel, miközben ő szerezte be az alapvető élelmiszereket és eszközöket a túléléshez

 

Csak a Jad Vasem által elismert embermentőkön segítenek?

Alapvetően igen. Történetesen van néhány idős, akiknek segítünk, és akiket a Jad Vasem nem ismert el embermentőként – ez bonyolult kérdés, és nem is szeretnék belemenni. De az iménti szám az elismert embermentőkre utal.

Mit tervez csinálni Magyarországon?

Információink szerint

Magyarországon még mindig él tíz embermentő, akik zsidókat mentettek a holokauszt alatt.

Nagyon sok kísérletet tettünk a fellelésükre, de nem jártunk sikerrel. Nagyon szeretnénk kimutatni számukra a szeretetünket és tiszteletünket, és mindent meg akarunk tenni, hogy segítsünk nekik, amíg még lehet. Úgy érezzük, sokkal tartozunk számukra, és ezért akarjuk megtalálni az utolsó tíz embermentőt Magyarországon.

Segítség a segítőknek

 

Milyen segítséget szeretnének nyújtani nekik?

Az attól függ, mire van szükségük, de ha mást nem, karácsonyi csomagot mindenképpen szeretnénk küldeni nekik! Meg akarjuk mutatni, hogy fontosak számunkra. És ha nyitottak rá, akkor terjeszteni is szeretnénk bátor tetteik történetét. Persze vannak, akik inkább kerülik a figyelmet, és nem akarják, hogy sokan tudjanak róluk – ezt is tiszteletben tartjuk. Mi főleg azért szeretnénk minél több emberrel megismertetni a történetüket, mert annyira sokat lehet tanulni tőlük. Ők a legsötétebb és legrosszabb időkban maradtak emberek. Szeretnénk minél többet megtudni arról, miért és hogyan csinálták. A történetüket és az emléküket meg kell őrizni. Én 34 éves vagyok, az én generációmnak a feladata, hogy ezt a feladatot elvégezzük.

Vannak segítői Magyarországon?

Sok barátom van Magyarországon, és mindig örömmel látogatom meg Budapestet vagy a Balatont.

Elképesztően nyitott és nagylelkű népnek ismertem meg a magyarokat,

és alig várom, hogy önkéntesek segítségével segíteni tudjak az idős magyar embermentőkön.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még hány bőrt lehet lehúzni - és jól megélni, szerepelgetni, munka nélkül - arról a háborúról, amit éppen a FED-alapítók terveltek és kényszerítettek a világra?
Nem szégyelli magát ez a Jonny Daniels?
De ha a Johnny mondta valahol, kontextusba helyezve a kérdést: egyáltalán: miért is volt szükség zsidómentésre - amit magam is megtettem volna anno - akkor Johhnytól bocsánatot kérek.
Ha nem és csak figyelemfelhívásként, vagy ami rosszabb: figyelemelterelésként, manipulációként ragadt rá a témára, akkor ő is csak egy nyerészkedő egyede a holokausztiparnak, amire nem lehet büszke.

A srácon a fotón nincs szájmaszk :-) Jó, remélem, tavalyi kép...

Nem, nem azért volt szükség zsidómentésre, amit te írsz.
Azért volt szükség zsidómentésre, mert zsidó újságok már az 1910-20-as években ELŐRE MEGÍRTÁK:
Európában a következő évtizedben 6 millió európai zsidó fog elpusztulni.
Ez volt a vezérfonal, amihez Hitlernek akkor még semmi köze nem volt, mivel éppen kórházban feküdt, gáztámadás elszenvedése után.
És a történet pontosan abban a mederben folyt, amit a zsidó újságok, média ELŐRE LEFEKTETETT...

Norman Finkelstein: A holokauszt-ipar. - Angelfirewww.angelfire.com › judeolog › konyvek › finkelk1
Norman Finkelstein A könyv a holokauszt-ipar anatómiája és egyben vádirat ellene. A következő oldalakon tanúbizonyságot teszek arról, hogy a holokauszt ...

Norman G. Finkelstein: A Holokauszt-ipar (Kairosz Kiadó ...www.antikvarium.hu › ... › Zsidóság › Antiszemitizmus
Könyv: A Holokauszt-ipar - Gondolatok a zsidó szenvedés tőkésítéséről - Norman G. Finkelstein, Ill

Tessék:
References to "Six Million Jews" in Newspapers. Part 1
References to "Six Million Jews" in Newspapers. Part 1 Youtube

"Amikor a zsidók rendszerszerű üldözése elkezdődött, azt nem a németek, nem a magyar kiszolgálóik hajtották végre, hanem - a legmeglepőbben - maguk a zsidók."
(Tivadar Soros: Masquerade, Arcade Publishing, 2001, 16, old.)
Az apa emlékirataiból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés