Legalább 60 ember vett részt az iráni atomtudós meggyilkolásában

2020. november 29. 19:06
Komoly és kitervelt akció végzett Irán elsőszámú atomtudósával.

Komoly személyes és biztonsági presztízsvesztés Irán számára az iráni atomprogram atyjának tekintett Moszen Farizade meggyilkolása. Mint kiderült, a tudóst szinte már biztos, hogy izraeli titkosszolgálat iktatta ki, méghozzá több mint hatvan ember bevonásával. Az iráni atomprogram vezetője éppen Teherán elővárosába tartott, hogy találkozzon egy rokonával, amikor három autóból álló konvoja előtt felrobbant egy személyautó, melybe bombát rejtettek. A robbanás ugyan nem okozott kárt a konvojba, ugyanakkor testőrei tűzharcba keveredtek egy fekete furgonból kiszálló, illetve motorkerékpárral érkező körülbelül 12 fős csoporttal.
A tűzharcban nem csak Farizade, hanem civilek és testőrök is életüket vesztették. Teherán szerint az elkövetők közül is meghaltak páran, ám legtöbbjük el tudott menekülni a hatóságok megérkezése előtt. Az iráni vezetőség röviddel később Izrael „állami terrortámadásáról” számolt be, melynek oka az is lehetett, hogy komoly arcvesztés lehetett az eset Teherán számára, hiszen Irán szívében sikerült végrehajtani azt, szárazföldön, egy fokozottan védett személy ellen.

A New York Times nemrégiben részleteket is közölt az akcióról a Szombat szerint, melyben a Moszad, avagy az izraeli titkosszolgálat hatékonyságát elemezték. Mint kiderült, Farizedét legalább három golyó találta el, a legközelebbi kórházban nem tudták ellátni, ugyanis a Moszad áramkimaradást okozott, az út menti kamerákat pedig kikapcsolták, így a hatóságok nem értesültek a támadásról időben. Bruce Reidel, a CIA egykori, Izraelben szolgálatot teljesítő szakembere a lapnak úgy fogalmazott, a Moszad még gyorsan, kihasználva az átmeneti állapotot, Biden beiktatása előtt, Trumppal egyetértésben hajt végre akciókat Irán ellen egymás után.

Fotó: Moszen Farizade a kép jobb szélén (MTI/ EPA/ A legfőbb iráni vezető hivatala)

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én se lennék boldog, ha Iránnak atombombája lenne. Másrészt ha egyszer Irán nem ismerte el Izraelt, akkor lényegében háborúban áll egy lázadó palesztin területtel. A háború meg ilyen.

Izrael nem teokrácia?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés