Több mint százezren tüntettek a francia nagyvárosokban

2020. november 28. 21:58

Több mint százezren tüntettek szombaton hetven francia nagyvárosban a nemzetbiztonsági törvény vitatott módosítása ellen. Párizsban a felvonulást anarchista rendbontók próbálták megzavarni, többen közülük összecsaptak a rendőrökkel, akik közül legalább 23-an megsérültek.

2020. november 28. 21:58
null

Újságíró szervezetek, baloldali pártok, szakszervezetek, jogvédő szervezetek együtt hívták országszerte utcára az embereket az ellen kormányjavaslat ellen, amely alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntethetik.

A kormány álláspontja szerint az intézkedéssel a rendőröket szeretnék védeni

A kormány álláspontja szerint az intézkedéssel a rendőröket szeretnék védeni a közösségi oldalakon szervezett gyűlöletkeltő felhívásokkal szemben, amelyekre elsősorban a tavalyi sárgamellényes tüntetések idején voltak példák. Jóllehet a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat.

A rendőrség tájékoztatása szerint országszerte több mint 133 ezren vonultak utcára

Az ellenzők azt is kifogásolják, hogy a rendőri túlkapások többsége büntetlen marad, ha azokról nem készülhet felvétel akár újságírók kameráival, akár állampolgárok mobiltelefonjaival. A rendőrség tájékoztatása szerint országszerte több mint 133 ezren vonultak utcára, a fővárosban 46 ezren, Lille-ben 3 ezren, Bordeaux-ban 6 ezren, Lyonban csaknem 8 ezren, Strasbourgban 1500-an tiltakoztak békésen. „A törvényjavaslat sérti a véleménynyilvánítási, a tájékoztatási és a sajtószabadságot, röviden a köztársaságunk nyilvánossági alapszabadságait” – írták a szervezők felhívásukban.

Autókat is feldöntöttek, hogy barikádokat építsenek, amelyek mögül megdobálták a rendőröket

Ahogy a párizsi tüntetéseken már megszokott, a menethez rendbontó csoportok is csatlakoztak, amelyek egy újságosbódét, a jegybank bejáratát a Bastille téren, és egy éttermet is felgyújtottak a tüntetés útvonalán. Autókat is feldöntöttek, hogy azokból és más tárgyakból barikádokat építsenek, amelyek mögül megdobálták a rendőröket. A feketébe öltözött, csuklyát viselő, nagyon mobilis anarchistáknak könnygázzal válaszoltak a rendőrök.

Huszonhárom rendőr megsérült, a helyszíni tudósítások szerint a tüntetők között is voltak sérültek

A belügyminisztérium szerint legalább 23 rendőr megsérült, a helyszíni tudósítások szerint a tüntetők között is voltak sérültek, s több kiégett autót is lehetett látni a menet útvonalának mentén. A leghevesebb összecsapások akkor voltak a rendőrök és a rendbontók között, amikor a tüntetés végén, a Bastille téren a tüntetők már oszlani kezdtek és elindultak hazafelé. Azóta viszont a héten két eset is heves belpolitikai vitát váltott ki.

Kedden a párizsi ügyészség azért indított vizsgálatot, mert rendőrök több migránst és újságírót bántalmaztak előző este a párizsi République téren, ahol csaknem ötszáz illegális bevándorló az őket támogató, államilag finanszírozott szervezetek segítségével sátrakat állított fel, hogy így követeljenek sürgősségi szálláshelyet.

A rendőri fellépésről azóta az rendőrség felügyeleti szervének jelentése kimondta, hogy „túlzott volt az erő használata”. Hivatali személy által elkövetett erőszakkal, hivatalos dokumentum meghamisításával és rasszizmussal gyanúsítják őket.

Pénteken pedig őrizetbe került a négy francia rendőr, akik részt vettek egy fekete bőrű zenei producer bántalmazásában Párizsban.

Labdarúgók, énekesek, művészek is felháborodásuknak adtak hangot

A Loopsider portálon közzétett videó, amelyet több mint 2 millióan töltöttek le, óriási visszhangot váltott ki a közéletben. Neves sportolók, mások mellett Antoine Griezmann és Kylian Mbappé válogatott labdarúgók, énekesek, művészek is felháborodásuknak adtak hangot, Emmanuel Macronállamfőt pedig „nagyon megdöbbentették” azok a képek, amelyeken Michel Zecler producert ütik, rugdossák és gumibottal bántalmazzák rendőrök a zenei stúdiója bejáratánál.

A rendőri jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy szombaton a férfi ellenállt, amikor a munkahelye előtt az utcán igazoltatták, mert nem viselt szájmaszkot. A rendőrök azt állították, hogy a férfi behúzta őket a stúdióba, és ott megverte őket. A felvételen viszont az látszik, hogy a rendőrök betolják Michel Zeclert az ajtón, ő ellenáll, az arcát és a testét védi az ütésektől, de nem üt vissza. A rendőrök a bántalmazás közben többször is „mocskos négernek” nevezték a férfit.

A bántalmazás öt perc után azért ért véget, mert a stúdió alagsorából emberek jöttek fel, s ennek hatására a rendőrök elhagyták az épületet, majd kívülről könnygázt dobtak be a helyiségbe, és felszólították Michel Zeclert, hogy menjen ki. A férfit, amint kilépett az utcára, előállították, majd hivatali személy elleni erőszak miatt őrizetbe vették.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trüpéma
2020. november 29. 13:11
A rendőrök rasszizmusa a leginkább érthető minden országban, hiszen ők bajlódnak nap nap után a színes túlreprezentáltsággal. Ha el lesz fojtva a dühük, akkor a rendőrségnek annyi, ugyanis ők nem Szent Ferencek. De a hal a fejétől bűzlik, tehát ha a törvények szigorúak, és nem kedveznek a színes embereknek, akkor a rendőrség is kevéssé lesz rasszista. A teljesen "nem rasszista" egyébként majdnem szinoním a "herélttel".
barany
2020. november 29. 10:57
A francia rendőrök frusztráltak, mert lehetetlent vár el tőlük a kormány. Azt, hogy erőszak nélkül szereljék le az erőszakoskodókat. A rendzavarókkal, antifásokkal szimpatizáló tüntetők a francia lakosság törpe kisebbségét képviselik. Úgy látszik, az iszlám bűnözők által meggyilkolt ártatlan állampolgárok sorsa kevéssé izgatja őket. (Egy megjegyzés a kommentelő kollégáknak: a mai Franciaország nem felelős Trianonért. Ma a mai problémákkal kell foglalkozni. A hozzánk hasonló gondolkodású franciák nem ellenségeink, hanem szövetségeseink.)
masikhozzaszolo
2020. november 29. 10:23
Furcsa kettősség van bennem. Egyrészt, hogy a francia rendőröket verik. Hát ha a 2006-a gondolok, az azonosító nélküli rendőrökre, akkor nem csodálom, hogy verik őket. Ha meg a Momentumra gondolok, akik a rendőröket (azonosítóval) füstölik, akkor meg mást gondolok. Ez a skizofrénia. De persze nem csak nálam. Szerintem be kellene osztani.Délelőtt a rendőröket verik, délután a rendőrök vernek tüntetőket. Illetve a tüntetőket nem kellene, csak a kukagyujtogatókat, törő-zúzókat, autófelgyújtókat. Az nincs semmi összefüggésben a tüntetés céljával.
nyugalom
2020. november 29. 09:46
Micfon mos merkel vagy a felesege szoknyája alatt van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik