Skócia miniszterelnöke szerint látótávolságban a függetlenség

2020. november 28. 14:33

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint immár látótávolságon belül van Skócia függetlensége.

2020. november 28. 14:33
null

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint immár látótávolságon belül van Skócia függetlensége. Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusát megnyitó szombati beszédében kijelentette: az elmúlt egy évben egyre erőteljesebbé, az idén immár tartósan többségi nézetté vált a skót közvéleményen belül a függetlenség támogatása. „A függetlenség egyértelműen látótávolságon belül van, és én soha nem voltam annyira bizonyos abban, hogy ezt el is érjük, mint most” – fogalmazott a skót miniszterelnök a koronavírus-járvány miatt online fórumként megrendezett SNP-kongresszuson. Nicola Sturgeon – aki az SNP vezetőjének tisztségét is betölti – nem részletezte, hogy mikor tartja lehetségesnek az újabb függetlenségi népszavazás kiírását. Közvetett utalást tett ugyanakkor arra, hogy a referendum meghirdetése a jövő májusi skóciai parlamenti választások után válhat esedékessé. Kijelentette: a májusi választáson minden skót számára az lesz a kérdés, hogy ki hozza meg a Skócia jövőjét formáló döntéseket. Hozzátette: Skócia népét illeti meg a saját jövőjéről szóló döntés joga.

Nicola Sturgeon ezzel egyértelműen Boris Johnson brit miniszterelnöknek is üzent, a konzervatív párti brit kormányfő ugyanis egyelőre hallani sem akar arról, hogy Skóciában újabb függetlenségi népszavazást tartsanak. A skót függetlenségről 2014-ben már rendeztek egy népszavazást, a résztvevők 55 százaléka akkor azonban arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától. David Cameron akkori brit miniszterelnök a referendum után kijelentette, hogy Skócia függetlensége „legalább egy nemzedéknyi időre” lekerült a napirendről. Ehhez az állásponthoz tartja magát Johnson is, aki több nyilatkozatában elvetette annak lehetőségét, hogy London hozzájáruljon az újabb skót függetlenségi népszavazás kiírásához. Nicola Sturgeon már korábban egyértelműen kizárta, hogy Skóciában – Katalónia példáját követve – nem hivatalos, a brit kormánnyal nem egyeztetett módon rendezzenek újabb függetlenségi népszavazást és többször kijelentette, hogy a referendum csak törvényes keretek között tartható meg.

A skót kormányfő azonban többször kifejtette azt a véleményét is, hogy Skócia önálló országként viszonylag gyorsan visszatérhetne az Európai Unióba. A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Az Egyesült Királyság – Skóciával együtt – idén januárban ki is lépett az Európai Unióból. Nicola Sturgeon rendszeresen hangoztatott véleménye szerint az újabb függetlenségi népszavazás azért is szükséges, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kirángassa” az EU-ból. Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács volt elnöke a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: az EU „lelkesen” várná vissza soraiba az esetleg függetlenné váló Skóciát, ám a szabályoknak megfelelően új felvételi eljárásra lenne szükség, és „nem érvényesülne automatizmus” Skócia önálló EU-csatlakozásának folyamatában.

(MTI)

Fotó: Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője edinburghi sajtóértekezletén 2019. december 13-án, a brit előrehozott parlamenti választások másnapján. Az SNP 48 mandátumot szerzett, tizenhárommal többet, mint az előző választásokon. (MTI/ EPA/ Robert Perry)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. november 29. 11:26
jobb ha most felébrednek! olyan mint függetlenség már a világon sinncs!
Silcon
2020. november 29. 11:07
Azzal ugye tisztában vannak, hogy az az EU tagság nem ugyanolyan lesz, mint amiből kiléptek? Nem fogják megkapni ugyanazon kedvezményeket, mint ami az Egyesült Királyságnak járt.
mokány
2020. november 29. 07:53
Arany János : Ősszel : "Jer , Osszián, ködös homályos énekeddel !"
Jack Reynor
2020. november 28. 20:53
Támogatom a függetlenedést. De! Bajorország és 600 másik német terület lehetne független ezen az alapon. Olaszország is széteshetne 100 részre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik