Izraelt vádolja Teherán az iráni atomtudós meggyilkolásával

2020. november 28. 8:13
Az iráni elnök is megszólalt szombaton az előző nap rajtaütésben megölt atomtudós, Mohszen Farizadeh ügyében.

Az iráni elnök is megszólalt szombaton az előző nap rajtaütésben megölt atomtudós, Mohszen Farizadeh ügyében; Haszan Róhani is Izraelt vádolta a fizikus meggyilkolásával. Pénteken Mohamed Dzsavíd Zaríf iráni külügyminiszter is kijelentette, hogy a zsidó állam áll az iszlám köztársaság atomprogramjában meghatározó szerepet betöltő tudós elleni merénylet mögött. „Ismét a zsoldos zsarnok cionista rezsim vérével szennyeződött be a világméretű arrogancia gonosz keze” – áll a tv-ben beolvasott államfői nyilatkozatban.

Haszan Róhani elnök szerint a „mártír” tudós megölése Irán ellenségeinek a kétségbeesését „és gyűlöletük mélységét” mutatja, és a kutató „mártíromsága nem fogja lassítani az eredményeinket”. Az iszlám köztársaság vallási és katonai elöljárói előzőleg megesküdtek, hogy Irán bosszút áll Farizade megöléséért. A tudóst, aki régóta feketelistán volt Izraelben az iráni atomprogramban betöltött vezető szerepe miatt, Teherán közelében lőtték le az autójában. „Egy leszakított virág helyén ezer másik nő” – írta a Twitteren az iráni kormány kommunikációs minisztere. Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője szombaton úgy fogalmazott, „most csak még intenzívebben folytatjuk a Farizade által megkezdett utat”.

Az első elemzői értékelések szerint a merénylet célja az lehetett, hogy Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson elszenvedett veresége után távozó washingtoni adminisztráció és az izraeli kormány megtorpedózzák az esetleges újbóli diplomáciai közeledést Irán és a januárban hivatalban lépő új amerikai vezetés között.

(MTI)

Fotó: A legfőbb iráni vezető hivatalának hivatalos internetes oldalán 2020. november 27-én közreadott képen Mohszen Farizade iráni atomtudós (jobbra) a legfőbb iráni vezetővel (a képen nem látható) folytat megbeszélést Teheránban 2019. január 23-án. Az iráni külügyminisztérium tájékoztatása szerint 2020. november 27-én „terroristák” egy rajtaütés során meglőtték az autójában ülő Farizadét a fővárostól keletre fekvő Ab-Szard településen. A 63 éves férfi később belehalt a sebesülésébe. A tudós az iráni Forradalmi Gárda tagja volt, akit nyugati országok az iráni nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos program egyik vezetőjeként tartottak számon. (MTI/ EPA/ A legfőbb iráni vezető hivatala)

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha háború lesz, az ugyanazért lesz, mint volt 14-ben, 39-ben... és azóta a megszámlálhatatlan demokráciaexportos háborúi a Világ Qrvája Liberty-szobor - judeo-nomenklatúra - érdeke miatt lesz és nem Izrael-Irán ellentét miatt.

Á, kizárt... Izrael? Azok nem olyanok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés