Mi egyáltalán az Európai Unió?

2020. november 27. 19:27

Sayfo Omar
Demokrata
A hollandok és franciák népszavazáson mondtak nemet a közös alkotmányra.

„Találunk persze hozzávetőleg egyértelmű leírásokat a célokról, mint a béke, a belső határok nélküli térség biztosítása, a fenntartható fejlődés, és kevésbé egyértelmű felsorolást az értékekről, mint az emberi méltóság, szabadság, demokrácia, no meg persze a jogállamiság. Arról viszont, hogy »mi az Európai Unió?«, sehol semmi.

Ha nem adjuk fel, és az interneten az EU hivatalos nyelvein rákeresve próbálunk tudakozódni, a lehető legeltérőbb definíciókra bukkanunk. No nem arról, hogy mi az EU, hanem hogy minek kellene lennie: Európai Egyesült Államoknak, a Nemzetek Európájának avagy valami egyébnek a megannyi egymással ellentétes elképzelés közül, amelyek bármelyikének megvalósulása a tagországok eltérő hagyományai, érdekei és történelmi fejlődése, döntéshozatali mechanizmusa miatt lehetetlen. Mint ahogy már 2004-ben is egyértelművé vált, mikor a hollandok és franciák népszavazáson mondtak nemet a közös alkotmányra, amely valamiféle egységes arculatot próbált plasztikázni a szervezetnek.

Van azonban két fontos vívmánya ennek az arctalan kreatúrának, amiért mindenki számára vonzó: a béke és a pénz. Az Európai Unió elődje, az 1951-ben létrejött Európai Szén- és Acélközösség célja az volt, hogy a tagállamok megosszák egymás közt szén- és acéltartalékaikat, ezzel is megelőzve egy újabb háború kirobbanását a két nagy kontinentális nemzet, a franciák és a németek között.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU az, ami az Alapszerződésből következik: egy tákolmány.

Államközösséghez közös identitás is kell. Ha az nincs, járja békességben minden nép a maga útját .

Látszik rajtad az alapvetően bolsevik mentalitás. A cikk írója nem megmondja bárkinek is, hogy mi az unió, hanem elmondja róla a véleményét. Számodra ez ismeretlen lehet, neked ezek szerint diktálják a véleményt.

Amúgy az EU-ról valóban nem tudni, mi fán terem. Alkotmánytervezete a két legliberálisabb államban elbukott - miközben ti a mostani vétót kárhoztatjátok. Európa országokból áll, nem pártokból, az országoknak felelős vezetői vannak. A döntések joga csak őket illetheti, nem a minden felelősség nélkül jól eljátszadozó EP képviselőket.

Ha az EU-ról szóló népszavazás idején nem a bécsi cukrászda blőd mézesmadzagját írják a plakátokra, hanem mindazt a sok baromságot, amit ma ránk akarnak erőszakolni, elbukott volna a csatlakozás ügye.

Ennyit az EU-ról, hogy kissé tágítsam a látókörödet.

Talán a profitból kéne engedni, és akkor a hazai munkaellátottság is javulhatna. Arról már nem is beszélve, hogy a szállítással járó környezetszennyezés is szempont.

Nocsak, Gyurcsány a NER-nek dolgozik? Mert róla volt szó az indonéz gyerekmunkával kapcsolatban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés