Fenntartotta a Kúria a vörösiszapügyben érintettek börtönbüntetését

2020. november 27. 12:31

A Mal Zrt. egykori vezérigazgatója, a műszaki-stratégiai vezérigazgató-helyettese és a hidrátgyártási üzemvezetője börtönben marad.

2020. november 27. 12:31
null

Kihirdette határozatát a Kúria pénteken a vörösiszapügyben. Ennek értelmében B. Zoltánt, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori vezérigazgatóját négy év börtönre ítélték, a műszaki igazgató hároméves, a hidrátgyártási üzemvezető két és fél éves fogházbüntetést kapott. A vádlottak személyesen nem jelentek meg az ülésen, a börtönből kapcsolták őket, mindhárman jelenleg is szabadságvesztésüket töltik.

A Kúria határozata

A Kúria szerint nem történt kiküszöbölendő eljárási hiba az ügyben, az eljáró bírák a hatályos szabályok szerint jártak el. A Kúria szerint nem alapos az az indítvány sem, amely elfogultság miatt több bíró kizárására irányult, összeférhetetlenség ugyanis nem merült fel. A legfőbb bírói fórum vizsgálta a vádlottak gondatlanságának, illetve szándékos magatartásának kérdését is. A bíró kifejtette: a közveszélyokozás akkor is megvalósult volna, ha a tározóban nem mérgező anyagot tárolnak ilyen mennyiségben, hanem tiszta vizet, ugyanis maga a gátak közé szorított anyagmennyiség kiszabadulása, az áradat ereje már önmagában is alkalmas a közveszély okozására.

A vezérigazgató kárenyhítési kötelezettségének elmulasztása azért tekinthető szándékosnak, mert nemcsak megvalósult a közveszélyokozás, de azt a kiömlött anyag mérgező lúgossága is fokozta, amit a vezérigazgató elsőként bagatellizált, veszélyességét a szappan lúgosságának négyszeresében határozta meg. Hozzátette: mindez azonban nem jelenti azt, hogy a vezérigazgató az emberek halálát, a környék pusztulását akarta volna.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Halálos áldozatok

Mint arról korábban írtunk, a katasztrófa ügyében halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények (gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése) miatt emeltek vádat 2012. január 19-én 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, a vádirat nyolc ember halálát kötötte össze közvetlenül az iszapömléssel. A Veszprémi Törvényszék 2016. január 28-án meghozott első fokú ítéletében bűncselekmény hiányában mind a tizenöt vádlottat felmentette. A határozatot a Győri Ítélőtábla 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte, az új eljárásban a Győri Törvényszék 2019. február 4-én első fokon a tizenöt vádlott közül tíz bűnösségét mondta ki, két vádlottat – a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét – letöltendő, hatot felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, egy vádlott pénzbüntetést, egy pedig megrovást kapott.

A 2019. december 13-án megszületett jogerős ítéletben a Győri Ítélőtábla hét vádlott esetében súlyosbította az első fokú, börtönbüntetést kiszabó ítéletet. A Mal Zrt. és a környezetvédelmi hatóság ellen 67 ember összesen 479 millió forint értékben indított kártérítési pert.

Kártérítési perek

A Kúria 2014. február 12-én hozta meg első harmadfokú döntését a kolontári vörösiszap-katasztrófával összefüggésben. A bírói fórum elutasította a Mal Zrt. felülvizsgálati kérelmét és 10 millió forint kifizetésére ítélték a vállalatot (a korábban született jogerős ítélet kimondta, hogy a Mal Zrt. tevékenysége veszélyes üzemnek minősül, ezért a cég annak szabályai szerint felel a történtekért.) A Kúria ugyanakkor részben megváltoztatta a jogerős ítélet indoklását, eszerint a katasztrófát elsődlegesen az iszaptározó építési hiányosságai, és csak másodsorban a Mal Zrt. karbantartással kapcsolatos mulasztásai okozták. Kártérítési perekben azóta is születtek ítéletek, amelyekben a felpereseknek vagyoni és nem vagyoni kártérítést is megítéltek.

(MTI)

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemaztmondták Feri!
2020. november 28. 09:32
Azt miért nem b@...ák meg, aki magasabbra épít - a víztorony kivételével - bármilyen folyékony-anyag tárolót, mint a lakóterület szintje?
Gullwing
2020. november 27. 15:49
A Veszprémi Törvényszék 2016. január 28-án meghozott első fokú ítéletében bűncselekmény hiányában mind a tizenöt vádlottat felmentette. És kérdezem a bíró aki ezt az ítéletet hozta, melyik utcasarkon sepreget?
Salamander
2020. november 27. 14:06
Ebben a döntésben már érződik a Varga Zs. András professzor szellemisége. A keresztény konzervatív demokrata, aki a liberális szabadossággal ellentétben a jogalkotó akaratát, az alkotmányosságot és a törvények szellemét követi. Darák Péter (előző Kúriai elnök) olyan mellártamás ízű beteg lélek volt, aki nem tudta pontosan eldönteni, hogy a törvényességet vagy az egyéni érdekeit képviselje. Hatalmas kárt okozott az igazságszolgáltatásban. (Szerette is a moslékkoalíció és gyurcsány). Varga Zsolt András főbíró kitűnő választás volt a Kúria élére! Meglátjátok ennek eredményeként a bíróságok hozzáállása és döntései alapvetően meg fognak változni.
Vainamoinen
2020. november 27. 13:39
Keveset kaptak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik