Amerika legjobb iskoláit támadják a progresszívek

2020. november 27. 15:44
Szigorú felvételik helyett lottórendszerrel segítenék a feketéket és latinókat az ázsiai származású diákokkal teli amerikai elitgimnáziumokba.

A San Franciscóban működő Lowell Gimnázium az ország legkiválóbb iskolái közé tartozik, a diákokat szigorúan addigi iskolai eredményeik alapján vették fel az intézménybe – eddig. Az idei koronavírus-járványra hivatkozva viszont a demokrata vezetésű város oktatási illetékesei alapjaiban változtatták meg a felvételi rendszert: egyszerűen lottószisztémát vezetnek be a következő évre, szerencsejátékos alapokra helyezve a bejutást. A San Franciscóban élő diákoknak csak egy egységes jelentkezési lapot kell kitölteniük, amelyen több iskolát is megjelölhetnek, és a szabad helyek függvényében veszik fel őket az általuk megjelölt intézmények egyikébe. Ha túljelentkezés van, random lottószerű eljárással dől el, kit vesznek fel és kit nem.

A CBS San Francisco-i kiadásának cikke szerint egyes szülőknek nem tetszik az eljárás, mondván, a gyerekeik keményen tanultak, hogy a Lowellbe jelentkezhessenek, és most mégse lesz több esélyük bejutni, mint bárki másnak. A portál kitér arra is, hogy a Lowellben alig 2 százalék a feketék aránya. Ennek kapcsán az iskolaigazgató, Dacotah Swett elmondta: „Bárcsak nagyobb campusunk lenne. Nagyon szeretném, ha az összes diákot felvehetnénk.”

Az iskolában ugyanakkor több mint hatvanszázalékos az ázsiai származásúak aránya – a lottórendszer a hagyományosan szorgalmas és jól teljesítő ázsiai családokat és sarjaikat sújtaná a legjobban. Az ígéretek szerint csak egy évfolyamra szólna a lottórendszer, de vannak, akik szerint ez lesz az új végleges megoldás, abból a célból, hogy az iskola „sokszínűbb" legyen a jövőben.

Tüntetnek a Thomas Jefferson-os szülők

Hasonló változások zajlanak a Virginiában, Washington DC közelében működő Thomas Jefferson Tudományos és Technológiai Gimnáziumban is, ami egyes felmérések szerint az USA legjobb középiskolája. 

Az itteni megyei oktatási hivatal régóta küzd azért, hogy több fekete és latino diák kerüljön be az elitgimnáziumba. Most azt közölték, hogy eltörlik az eddigi egységes felvételi tesztet, és a tervek szerint lottórendszert vezetnének be, ami nyitva állna bármely diák előtt, aki egy bizonyos jegyátlagot el tud érni.

A döntés ellen a Thomas Jeffersonba járó diákok és szüleik tiltakoztak, sőt, pert is indítottak a teszt megtartása érdekében. Egy hetedikes gyermek apja, Srinivas Akella elmondta: ők azért költöztek 2009-ben a megyébe, hogy a fia bekerülhessen ebbe a gimnáziumba, és a fia évekig készült és tanult arra, hogy felvételizhessen és képes legyen megfelelni az iskola szigorú követelményeinek. „Olyan ez, mint egy pofon” – mondta a változtatásokról a dühös szülő.

A Pacific Legal Foundation nevű konzervatív szervezet szerint ezek a változtatások törvénytelenül diszkriminálják az ázsiai származású amerikaiakat. A Thomas Jeffersonba járó diákok több mint hetven százaléka ázsiai származású, ellenben alig akad fekete és latino közöttük. Az itteni iskolákért felelős bizottság ki is jelentette, hogy a változtatások fontos oka a feketék és latinók hiánya.

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kína begubózott és merev társadalmi rendszere ( mandarinok/császár) sem kedvezett a technikai fejlődésnek. Valamikor a XIV. század végén a császárnak eszébe jutott, hogy felderítteti a világot. Akkora, majd 30 ezer fős flottát szereltetett fel óriási hajókkal, hogy simán eljutottak Cseng Ho admirális vezetésével Afrikába és felderítették az Indiai óceánt, Javát etc. is. A császár meghalt, utódját nem érdekelte az ügy. Ha folytatják, nem Vasco da Gama jut el Indiába, hanem a kínaiak Európába.

Nekem erről Rejtő Jenő Gorcsev Ivánja, a Rangoon teherhajó matróza jut eszembe, aki még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat (a makao nevű kártyajátékon).
Remélem, azokat, akik ezt kitalálták, egyszer majd olyan orvosok fogják kezelni/operálni, akik szintén lottósorsolás útján nyertek felvételt valamelyik egyetem orvosi karára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés