Völner Pál: Megszűnik a börtönbiznisz

2020. november 26. 18:19
A börtönviszonyok miatt az elítélteknek járó kártalanításokból előbb az áldozatok kárigényét elégítik ki – mondta az államtitkár.

Megszűnik a börtönbiznisz; a börtönviszonyok miatt az elítélteknek járó kártalanításokból előbb az áldozatok kárigényét elégítik ki –ismertette Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna híradójában csütörtök délután. A közelmúltban benyújtott vonatkozó törvényjavaslat szerint a rabok kártalanítási igényeit először a büntetés-végrehajtás (bv) bírálja el, és ha bv azokat nem tartja jogosnak, a büntetés-végrehajtási bíróhoz lehet fordulni, aki először megkeresi a korábban eljáró bíróságokat, hogy van-e olyan megítélt áldozati kárigény, amelyet ki kell a kártalanítási összegből elégíteni. Csak ezt követően rendelkezik az összeg kifizetéséről az elítélteknek – magyarázta Völner Pál.    

Hozzátette: az elítéltnek járó kártalanítás kifizetése előtt az igazságügyi tárca is utánajár annak, van-e az elítélttel szemben érvényesíthető sértetti követelés. Az M1 aktuális csatorna híradójában elhangzott: az Országgyűléshez benyújtott törvényjavaslat célja, hogy elejét vegyék a visszaéléseknek, továbbá, hogy a rabok kárigényét egy többlépcsős folyamatban bírálják el, és a megítélt pénzből először az áldozatokat kártalanítsák.    

Völner Pál szerdán közölte az MTI-vel, hogy az Igazságügyi Minisztérium benyújtotta a börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárással összefüggő visszaélések megszüntetéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslatot. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy megállítsa „a többmilliárdos iparággá változott börtönbizniszt” az eddigi szabályozás reformjával, emellett a bűncselekmények áldozatainak segítését, igényeik érvényesítését helyezi a középpontba.

(MTI)

 

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyar György nem kap ebből már semmit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés