Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Érpatak korábbi polgármesterét

2020. november 26. 17:12
Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselője 2014-ben a közösségi oldalán követendőnek nevezte az „érpataki modellt”.

Egy év börtönbüntetésre ítélte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság másodfokon Orosz Mihály Zoltánt, Érpatak korábbi polgármesterét – számol be a Neokohn. A hivatali ideje alatt meghökkentő megjelenéséről és kijelentésiről elhíresült volt településvezető az „izraeli szabadkőműves terrorállam népirtása” ellen szervezett tiltakozást településére. A demonstráción egy hóhérnak öltözött személy akasztott fel két bábut, amelyek Simón Peresz izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahut, a zsidó állam miniszterelnökét ábrázolták. Az akció ellen akkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve Ilan Mor izraeli nagykövet is tiltakozott.

Bár a Gyöngyösi Járásbíróság ítélete első fokon felmentette a vádlottat a közösség elleni uszítás bűntette miatti ügyben, a vádat képviselő Nyíregyházi Járási Ügyészség fellebbezése nyomán az Egri Törvényszék már egy év, végrehajtásban két évre felfüggesztett börtönre ítélte Orosz Mihály Zoltánt.

Jakab Péter, a Jobbik parlamenti képviselője 2014-ben a közösségi oldalán követendőnek nevezte az „érpataki modellt”, annak a településnek a modelljét, ahol az önkormányzat hivatalos honlapja különböző zavaros, a szélsőjobboldali szubkultúrába tartozó összeesküvés-elméleteket hirdetett. A Tett és Védelem Alapítvány 2015-ben folytatólagosan elkövetett közösség elleni izgatás miatt tett feljelentést Orosz Mihály Zoltán ellen.

(Neokohn)

MTI Fotó: Balázs Attila

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés