Orbán: A politikai vitát és a válságkezelést nem lehet összekötni

2020. november 26. 17:58
„Aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség” – jelentette ki a miniszterelnök.

A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.

A júliusi EU-csúcs óta nem sikerült megteremteni az összhangot

Orbán Viktor a közös tájékoztatón kijelentette: a júliusi EU-csúcs óta nem sikerült megteremteni az összhangot a különböző tagállami felfogások között a válságkezelés, a következő hétéves büdzsé és az EU pénzügyeinek érdekét védő jogszabálytervezetek között. Továbbra is napirenden van az a javaslat, amely a válságkezelés sürgető pénzügyi kérdését mindenképpen össze akarja kötni a joguralomról szóló, ma már nem jogi, hanem politikai vitával és kérdéssel – fejtette ki.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarországnak azonban nem fogadható el tartalmában az az asztalon lévő javaslat – folytatta a miniszterelnök –, amely együtt próbálja kezelni a gazdasági válságot, az EU pénzügyi érdekeit és a joguralmi kérdéseket. Idézett a lengyel miniszterelnökkel csütörtökön aláírt közös nyilatkozatból, amely szerint Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelország számára elfogadhatatlan.

Tehát a következő hónapokat – a történelemben nem ismeretlen módon – ismét közösen fogjuk majd megvívni”

– mondta. A kormányfő arról is beszélt, hogy a Magyarországra nyomást gyakorolni akaró nagy államok és azok médiája olyan képet fest, mint ha a magyar vétó helytelen dolog lenne. Ezzel kapcsolatban közölte: a vétó egy törvényes eszköz, az EU alapszerződése biztosítja ezt a jogot, amellyel azokban az esetekben lehet élni, ha egy ország úgy érzi, alapvető érdekei sérülnének egy döntés esetén. A miniszterelnök azt mondta: neki nemcsak az európai jog által megadott lehetősége, hanem hazafias kötelessége is megakadályozni egy olyan döntést, amely a magyarok érdekeit rontja, sérti.

A terítéken lévő jogállamiságvita nem a jog uralmát, hanem a többség uralmát teremtené meg

A terítéken lévő jogállamiságvita nem a jog uralmát, hanem a többség uralmát teremtené meg, és mivel Magyarországnak számos alapvető kérdésben vitája van az EU többi tagállamával – elsősorban a migráció, a nemzeti szuverenitás kérdésében, de a genderkérdésekben is –, nem teheti ki Magyarországot annak a kockázatnak, hogy egyszerű többséggel olyan álláspontokat kényszerítsenek az országra, amelyeket a magyar emberek nem tudnak elfogadni – fejtette ki Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezért kell élnie a vétó lehetőségével.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kitért arra is, hogy tévednek azok az újságírók, jogászok, politikusok, akik azt hiszik, ez pénzügyi kérdés, ugyanis ezt a vitát pénzzel nem lehet megoldani. Különösképpen azért nem, mert a koronavírus-járvány okozta válság kezeléséhez szükséges pénzeszközöket valójában az EU hitelből kívánja előteremteni – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ráadásul a közös hitelfelvételnek az is kockázata, hogy ha egy másik tagállam nem tudja visszafizetni a hitelét, akkor a magyaroknak azt is törleszteniük kell a rájuk eső rész tekintetében.

A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni

Összegzése szerint

Magyarországnak semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik abban az esetben sem, ha nem jön létre az európai válságkezelési alap,

amelyre egyébként sem Magyarország miatt van szükség elsősorban, hanem olyan államok miatt, ahol az államadósság a nemzeti össztermék 100 százaléka felett van, „a mienk pedig jóval ez alatt a szint alatt található”.

A magyar álláspontot ismertetve a miniszterelnök közölte: a joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni. Aki ezt a két kérdést összeköti, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség – jelentette ki. Hangsúlyozta továbbá: a joguralommal összefüggő jogszabályok megalkotása jogi értelemben nem szükséges a válságkezeléshez, ez csak azért került az asztalra, mert az Európai Parlament és egyes államok úgy gondolták, ezt a két dolgot egyszerre akarják rendezni.

Ellenben az EU-s költségvetéshez szükséges magyar és lengyel szavazat jogilag nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen, és „ennek tudatában fogunk tárgyalni a következő időszakban” – zárta sajtónyilatkozatát Orbán Viktor.

Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a mai budapesti találkozójukon megerősítették a két ország elvárásait a hétéves költségvetés és az uniós helyreállítási alap kapcsán.<br>Fotó: Facebook

(MTI)

Címlapfotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 363 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a helyzet a Verhofstadt és Cohn-Bendit féle tárgyaló képesség és a Tovares-Sargentini jelentések és elfogadásuk termése, mint vetéseké.

Soha, kelet-európai patrióta kormány nem bízhat a régi "demokráciák", fejlett és gazdag nyugati államok tisztességében.

Minden, nem tisztességgel szerzett győzelemnek megvan a böjtje. Micsoda örömködés volt baloséknál a Sargentini jelentés elfogadása után!

Csak egy kérdést engedj meg, el tudod mondani, hogy miért lenne jó az a lengyel és a magyar fél, országaink számára, ha elállnánk a vétótól? Mit nyernénk vele, tételesen, s mi benne a kockázat, mármint ha aláírnánk, ha Te látsz benne ilyen elemet? Várom a konkrét érveidet.

Papa! Humoros egy DK-s vagy, látszik, hogy teljes tudatlanságban élsz. Ilyen emberekkel kell egy hazában élni......

Azért a mandiner egy rövid bevezetőben frissíthette volna a kommentelők számára az egész ügy lényegét. Nyilvánvalóan vannak akik tájékozottak a részleteket, a valódi tétet, az egyes tagállami érdekrendszereket illetően, de azt hiszem, hogy nem ez a jellemző. Az ellenzéki hozzászólásokból különösen nem ez jön le. Csak a nemzet, a család, gyermekeink, unokáink érdekei fölé helyezett Orbán ellenes gyűlölet.

El kell ismerni, hatásos a Soros média hatékonysága, a hozzászólások kész paneleket jelenítenek meg. Szánalmasak, válaszra sem érdemesek, javasolom, hogy ne reagáljatok rájuk.

Érdekes, hogy a lengyel fél fogalmazta meg most a keményebb kritikát. Ezeknek meg ott német honban elmentek otthonról, hogy így akarják felülbaszni a Lisszaboni szerződést?

Hosszú, nyugaton töltött évek után én már végleg hazaköltöztem. Mivel több nyelven beszélek, s nagyon sok barátommal, még nyugaton élő rokonaimmal naprakészen tartom a kapcsolatot, szerény megítélésem szerint viszonylag jól átlátom az élet néhány területét, s az alapján igyekszem véleményt alkotni.

Szóval van összehasonlítási alapom néhány európai ország belpolitikai, s média helyzetét illetően. A kontinensüket illetően kezdem az El Mundo olvasásával, majd gondolatban haladj bátran kelet felé, északra és délre is kitérve.

Magam örülök, hogy hazajöttem, eddig sem azért voltam távol, mert itthon nem tudtam volna kellő egzisztenciát biztosítani családom számára. A kutatási feltételek itthon azért még kissé szűkebb keresztmetszetűek. Nagyon jól érezzük magunkat - amihez ugye érzelmi kötődések is szükségesek - , s a demokráciát illetően mindent normálisnak ítélek.

Abramovitz világosan fogalmazta meg, ma normalitás és abnormalitás között folyik a küzdelem. Ami ma Magyarországon a kormányzást illeti, hát ezt sorolom a normalitás kategóriájába. Ami a Lajtán túl van, az már nem Európa, az én értékrendem szerint, Európa itt épül Kelet-Közép-Európában. Soha sem akartam gyarmaton, balliberális anarchiában, diktatúrában, gyökértelenségben élni, ezért jöttem haza.

Tévedsz, amikor azt hiszed, hogy a magyarok azok, amiknek neked lefestik az itt élő balliberálisok, s a demokratikus jegyeitől teljesen megfosztott, velejéig hazug, demagóg nyugati média. De a tények ne zavarjanak, de azt nem értem, hogy ha már nem itt élsz, miért gyűlölöd még mindig ezt az országot.

Köszönöm, s örülök, hogy Te is itthonról írsz. Nagyon zavar ez a békétlenség, a gyűlöletkeltés, akkor, amikor a minél szélesebb körű összefogásra lenne szükségünk. Annak felismerésére, hogy itt már nem a jobb-és baloldalról szól a történet, hanem oldalaktól függetlenül mindenkiről. Olyan politikai tektonikus mozgások közepette élünk, amelyek csak az erősek, egységesek számára nyújthatják a túlélés lehetőségét.
Szakértők szerint Kína húsz éven belül minden területen átveszi a globális vezető szerepet.

Fontos, hogy: "Tudjunk jóban lenni a világgal, -és a világ visszamosolyog ránk." /Tatiosz/

Most már én is kezdem úgy látni, hogy az EU saját magát veri szét. Ezt az egész jogállamisági cirkuszt, a hetes cikkelyt, és ezt a mostani aljas húzást nem mi kezdtük, hanem a nyugati libsik. Mert az egy aljas húzás, hogy a költségvetésbe próbálják beletolni a politikai unió megvalósításának következő lépését.

Mert ez a lényege az egésznek. Hú de kell a költségvetés, de azért csempésszünk még bele ezt-azt, ilyen olyan jogok osztogatását, meg brüsszeli jogellenőrzési akármiket, amit egyébként nem lehetne, csak az alapszerződés módosításával.

És még a magyar alaptörvényt nevezik a libsik gúnyosan "gránitszilárdságúnak", miközben épp az EU alapszerződését próbálják suttyomban hátulról megtákolni.

Tényleg kibocsátottak néhány hete 2,5 milliárd euro állampapírt 10 illetve 30 évre. Jelenleg pénzbőség van, bőven túljegyezték. Ezt mindenütt nyilvánosságra hozták.

Bonyolultabb lehet ez a dolog. Szerintem igazából az un. fukar államok ( Hollandia és még négyen) nem akartak kezességet vállalni az általuk könnyelműnek tartott déliekért. Valószínűleg ők tetették be a Parlamentben ezt a szigorított jogállamisági akármit, amiről tudták, hogy meg fogjuk vétózni. Így nem őket utálják majd délen, hanem minket.

Bocs. Pluszt akartam adni.

Aztán hogy képzeled az ország vezetését?

Rendkívül tanulságos eljárás volt.

Rendkívül tanulságos eljárás volt.

Egyetértek a két kormányfővel.

A témával kapcsolatban két írásban foglalkozik Magyari Péter a 444.hu-n.
https://444.hu/2020/11/27/hoss..
https://444.hu/2020/11/17/koro..

Amennyiben elolvassuk a két írást és figyelembe vesszük az EU Alapszerződését és az EP javaslatát, döntését(?), akkor rájövünk, hogy hol van a trükközés.

Az EP javaslata, döntése(?) módosítja az Alapszerződésben a jogállamiság megsértését és ennek szankcionálását. Az elsődleges hangsúly a szankcionálás módosításon van. Az EP mindezt minősített többség elfogadásához kötné. Az Alapszerződés viszont egyhangúságot tartalmaz. Az Alapszerződés módosításához is az állam- és kormányfők tanácsának egyhangúsága szükséges. Sőt! Az elfogadás után a tagországoknak ratifikálniuk kell, vagyis az országgyűlésnek el kell fogadni. Vannak olyan tagországok ahol népszavazás megtartását írja elő az alkotmányuk.

AZ EP ezt szeretné elkerülni és ezért akarja összekötni a költségvetés tárgyalását és a jogállamiság mechanizmusának az elfogadását. Ebből egyértelműen kiviláglik, hogy az EP trükközik és blokkolja a költségvetés és a helyreállítási alap elfogadását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés