Franciaországban ezentúl büntetendő, ha valaki más akcentusán viccelődik

2020. november 26. 18:57
Az elmúlt hónapokban több képviselő is jelezte, hogy a rasszizmus egyik formájának tekinti, ahogyan gúnyolódnak a kiejtésén.

A francia parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadta azt az egyéni képviselői javaslatot, amely bünteti az akcentuson alapuló diszkriminációt. A tervezetet a kormány is támogatta, miután az elmúlt hónapokban több képviselő is jelezte, hogy a rasszizmus egyik formájának tekinti, ahogyan gúnyolódnak a kiejtésén.

A nemzetgyűlésben első olvasatban elfogadott szöveg – amelyet 98 szavazattal három nem ellenében fogadtak el a jelenlévők –kimondja, hogy az akcentus miatti kirekesztés, a törvény által büntetendő ugyanolyan diszkriminációnak tekintendő, mint az etnikai, vallási vagy nemi hovatartozás, illetve a fogyatékosság miatti kirekesztés, és így három év szabadságvesztéssel és 45 ezer eurós pénzbírsággal sújtható. 

Az egyéni javaslatot Christophe Euzet, a kormánykoalícióhoz tartozó centrista Agir képviselője terjesztette be. „Miközben a látható kisebbségek miatt legitim módon aggódnak az illetékes szervek, az egyenlőségen alapuló társadalmi szerződésből kifelejtettük a hallható kisebbségeket" – fogalmazott a képviselő. Javaslata szerint nem a tájszólásban beszélőkön viccelődöket, hanem elsősorban a kiejtés miatti munkahelyi diszkriminációt szankcionálja a szöveg. Az érzelmekkel teli vitában Maina Sage, Francia Polinézia képviselője elmondta, milyen nehézségekkel találkozik a közéletben, miután tengerentúli intonációval beszéli a francia nyelvet. Patricia Miralles, az elnöki párthoz, az LREM-hez tartozó képviselő Észak-Afrikából származik, s felidézte, hogy milyen fájdalmas gúnyolódásokat kellett átélnie korábbi kiejtése miatt, amelyet mára felváltott a párizsi dialektussal. Több képviselő azt kifogásolta, hogy a tájszólásban beszélő újságírók csak időjárást vagy sporteredményeket jelenthetek a televíziókban. A jellegzetes délnyugat-franciaországi tájszólásáról ismert Jean Lassalle független képviselő viszont azt mondta, hogy „nem kér adományt, nem kér védelmet, mert az, aki", és ezért nem szavazta meg a javaslatot. 

Emmanuelle Ménard, a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Front képviselője sem támogatta a szöveget, mert szerinte helytelen az akcentust a fogyatékossággal egyenlővé tenné a kirekesztés szempontjából. Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter, korábbi ügyvéd viszont meggyőződésből támogatta a tervezetet, amely kimondja, hogy népszerűsíteni kell a francia nyelv kiejtésének sokszínűségét az akcentus miatti diszkrimináció büntetésével.

(MTI)

MTI/EPA/Mohammed Badra

 

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek nem normálisak. Nem is tudtam, hogy a franciáknál is elmentek otthonról, eddig azt hittem, ez főleg a hülye angolszász országok sportja ez a "nyaljuk a kisebbségiek valagát véresre, amíg ők nem könyörögnek, hogy hagyjuk abba".

Mög köll mongyam, hogy ez égy baromság.

Te most gúnyolódsz valakiknek a német kiejtésén? Ezzel könnyen megsérthetsz valakiket! Ez Franciaországban már rasszizmus!

https://youtu.be/G39Pe0qx-jY

Tényleg akarunk mi egy ilyen EU része lenni? Mennyi idő, amíg Brüsszel átveszi ezt az invenciót?

Pan Matovic figyelmébe.

És a törvényhozók hülyeségén még szabad viccelődni?...

"Jean Lassalle független képviselő „nem kér adományt, nem kér védelmet, mert az, aki", és ezért nem szavazta meg a javaslatot. "
Mégis megszavazták.
Várhatjuk, ha Romániában egy magyar magyarul szólal meg, be fogják perelni, büntetendő, mert:
"a román nyelven viccelődött", és ez nem vicc,
a román franciább a franciánál, ha szemétkedni kell...

Ez inkább ijesztő, mint vicces. Franciaország gyönyörű, nagy ország, fantasztikus építészeti örökséggel, nagyon fejlett iparral, atomhatalom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés