Franciaországban ezentúl büntetendő, ha valaki más akcentusán viccelődik

2020. november 26. 18:57

Az elmúlt hónapokban több képviselő is jelezte, hogy a rasszizmus egyik formájának tekinti, ahogyan gúnyolódnak a kiejtésén.

2020. november 26. 18:57
null

A francia parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadta azt az egyéni képviselői javaslatot, amely bünteti az akcentuson alapuló diszkriminációt. A tervezetet a kormány is támogatta, miután az elmúlt hónapokban több képviselő is jelezte, hogy a rasszizmus egyik formájának tekinti, ahogyan gúnyolódnak a kiejtésén.

A nemzetgyűlésben első olvasatban elfogadott szöveg – amelyet 98 szavazattal három nem ellenében fogadtak el a jelenlévők –kimondja, hogy az akcentus miatti kirekesztés, a törvény által büntetendő ugyanolyan diszkriminációnak tekintendő, mint az etnikai, vallási vagy nemi hovatartozás, illetve a fogyatékosság miatti kirekesztés, és így három év szabadságvesztéssel és 45 ezer eurós pénzbírsággal sújtható. 

Az egyéni javaslatot Christophe Euzet, a kormánykoalícióhoz tartozó centrista Agir képviselője terjesztette be. „Miközben a látható kisebbségek miatt legitim módon aggódnak az illetékes szervek, az egyenlőségen alapuló társadalmi szerződésből kifelejtettük a hallható kisebbségeket" – fogalmazott a képviselő. Javaslata szerint nem a tájszólásban beszélőkön viccelődöket, hanem elsősorban a kiejtés miatti munkahelyi diszkriminációt szankcionálja a szöveg. Az érzelmekkel teli vitában Maina Sage, Francia Polinézia képviselője elmondta, milyen nehézségekkel találkozik a közéletben, miután tengerentúli intonációval beszéli a francia nyelvet. Patricia Miralles, az elnöki párthoz, az LREM-hez tartozó képviselő Észak-Afrikából származik, s felidézte, hogy milyen fájdalmas gúnyolódásokat kellett átélnie korábbi kiejtése miatt, amelyet mára felváltott a párizsi dialektussal. Több képviselő azt kifogásolta, hogy a tájszólásban beszélő újságírók csak időjárást vagy sporteredményeket jelenthetek a televíziókban. A jellegzetes délnyugat-franciaországi tájszólásáról ismert Jean Lassalle független képviselő viszont azt mondta, hogy „nem kér adományt, nem kér védelmet, mert az, aki", és ezért nem szavazta meg a javaslatot. 

Emmanuelle Ménard, a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Front képviselője sem támogatta a szöveget, mert szerinte helytelen az akcentust a fogyatékossággal egyenlővé tenné a kirekesztés szempontjából. Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter, korábbi ügyvéd viszont meggyőződésből támogatta a tervezetet, amely kimondja, hogy népszerűsíteni kell a francia nyelv kiejtésének sokszínűségét az akcentus miatti diszkrimináció büntetésével.

(MTI)

MTI/EPA/Mohammed Badra

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakcsöndben
2020. november 28. 11:58
Akkor az "Isten hozta az Isten háta mögött" filmet is be fogják tiltani, ami anno világsiker volt? Mert az az északiak kiejtésén viccelődik, többek között.
VeJoLa
2020. november 27. 14:33
Na, ez aztán logikus! Charlie elmehet a viccelődéssel a blaszfémiáig, de egymás ugratása bűncselekmény lehet, ha a másik bal lábbal kelt fel, és nincs vicces kedvében! Éljen a szólásszabadság!
néhai Ch.Pilot
2020. november 27. 11:30
Franciaországban ezentúl büntethető, ha valaki normális.
Czápa
2020. november 27. 11:00
Ezek a tulajdonság(ok) nélküli embert akarják? A kérdés költői volt. Igen! Se neme, se színe, se hite, se akcentusa ne legyen... Menjenek a picsába. Ezt itt felénk nem fogják tudni eladni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik