Stigmatizált hősök

II. évfolyam 48. szám | Élet - Utolsó Figyelmeztetés
2020. november 26.

Skrabski Fruzsina
A társadalomnak el kell ismernie azokat az embereket, akik ki tudtak törni a szörnyű körülményeik közül, és meg tudták haladni a rossz mintáikat.

Kaptam egy feljelentő levelet: nem volt aláírva, a küldő pedig ismeretlen. Az állt benne: az illető figyelmeztet, hogy a szüleimről elnevezett Kopp–Skrabski-díj egyik jelöltje börtönviselt, ezért szerinte lejáratja a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat és a szüleim nevét.

Rettenetesen felháborodtam. Ugyanis a jelölt Tóth Zs. Ferenc, a most befejezett dokumentumfilmem egyik főhőse. Az alkotás címe: Traumáinkon innen és túl, egyfajta antipszichológiai filmről van szó, mert olyan emberek nyilatkoznak benne, akiknek nehéz gyerekkoruk volt, mégis normális felnőtté váltak. Csodálatos embereket ismerhettem meg, emberóriásokat, akik rengeteget szenvedtek gyerekkorukban. Verték őket az alkoholista szüleik, a nevelőintézetben a társaik, mégis fogták magukat, és kitörtek a borzalmas közegükből. Egyikük híres humorista, a másikuk író, a harmadik nevelő lett.

Ha megbélyegezzük ezeket az embereket, a társadalom sose lesz erős”

Címlapkép: Shutterstock 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés