Morawiecki elutasította a költségvetési feltételek bírósági vizsgálatát

2020. november 25. 17:49
Ahhoz jóvá kellene hagyni a dokumentumot a lengyel kormányfő szerint, amit viszont ők elutasítanak.

Elutasította Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen szerdai javaslatát arról, hogy az uniós költségvetési feltételrendszerről szóló lengyel és magyar kételyeket az Európai Unió Bírósága elé vigyék. Morawiecki hangsúlyozta, hogy csak az Európai Unió által elfogadott jogi aktusokat lehet megtámadni az Európai Bíróságon. Von der Leyen az Európai Unió (EU) hétéves költségvetése és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap gyors elfogadását sürgette az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. Szerinte az EU Bíróságához fordulhatnak azok az országok, amelyeknek kételyei vannak az uniós források kifizetésének jogállamisághoz kötése kapcsán.    

A jogállamisági feltételek miatt a költségvetési megállapodást múlt héten Magyarország és Lengyelország nagyköveti szinten elutasította. Az EB-elnök kijelentésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva, Morawiecki varsói sajtóértekezletén hangsúlyozta: ahhoz, hogy egy jogszabályt az EU Bíróságához vigyenek, az adott dokumentumot először is jóvá kellene hagyni. „Mi pedig minden erővel elutasítjuk az uniós alapszerződéseket felülíró jogszabály elfogadását” – ismételte meg a lengyel miniszterelnök.

(MTI)

Kép forrása: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 168 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vétó - minden egyéb maszatolás.

Világos és érthető a lengyel érvelés. Sok kitartást nekik is!

Nnnna. Így kell ezt!

Csak azt nem értem, hogy Ursula, s azok akik mindezt tollba mondták neki miért nézik ennyire képzetlen hülyének a lengyeleket és a magyarokat. Miért hiszik, hogy Varsó és Budapest besétál ebbe a csapdába?

Ami még idegesítő, a sok gyökértelen hazaáruló lelkes drukkolása az ország ellenségeinek.

Már az is eszembe jutott, hogy végül az Unió kikiáltja, hogy a covid miatt "rendkívüli veszélyhelyzet" van, így a tagállamok többséggel döntenek, ahogy megszünik a veszélyhelyzet majd visszatérnek a régi kerékvágásba.

Ebben az esetben ( költségvetés etc.) a Parlamentnek vétójoga van ( elfogadja/elutasítja) Sokszor gitt egylet, de itt nem. Arról nem beszélek, hogy sok irányelvnél a Parlamentnek és a Bizottságnak un. "együttdöntési" joga van. A Bizottság előterjeszt egy anyagot, aztán addig módosítják, amíg a Parlament is el nem fogadja. ( ha nem tudnak megegyezni, megy vissza a Bizottsághoz, hogy gyártson újat.)

Ha Kárpátalja visszatérne, akkor az azt jelentené, hogy ismét lenne Lengyel-Magyar határ :)

Régi troll, új néven. Unalmas.
Lehúzom én is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés