Hétpontos intézkedési terv a nők elleni erőszak megszüntetésére

2020. november 25. 10:38

Demokratikus Koalíció
MTI-OS
A demokrata ellenzéki szövetség pártjainak közös nyilatkozata.

„Az Orbán-kormány kifogásai mondvacsináltak, az egyedül hagyott áldozatok fájdalma azonban valódi. Nem ideológiai vitákat kell folytatni, hanem cselekedni. Mi, a demokrata ellenzéki szövetség pártjai (DK, JOBBIK, LMP, MOMENTUM, MSZP, PÁRBESZÉD) sohasem fogjuk elfogadni a Fidesz-rezsim tétlenségét, éppen ezért készítettük el azt a hétpontos intézkedési tervet, amely a nők elleni erőszak rendszerszintű problémájára tartalmaz megoldásokat.

Hazánkban minden ötödik nőt fizikailag bántalmazott a partnere, és több mint 200 ezer nő él jelenleg is ilyen kapcsolatban. A családon belüli erőszak a kormány intézményei által is elismerten tovább növekedett a koronavírus-járvány miatt bevezetett tavaszi korlátozások idején és várhatóan növekedni fog a mostani időszakban is.

A bántalmazott emberek és a halálesetek száma olyan méreteket öltött, hogy azonnali és rendszerszintű megoldásokra van szükség a nők védelme érdekében!

Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, amely csak látszatmegoldásokkal és propagandavideókkal lép fel az erőszak ellen. A Fidesz-rezsim ideológiai kifogások miatt nem hajlandó ratifikálni a nők és gyermekek jogait védő Isztambuli Egyezményt, miközben az lenne a minimum, hogy legalább az abban foglaltak életbe lépjenek, hogy csökkenjen a támadások lehetősége és növekedjen az áldozatok védelme.

Nem szimbolikus vitákat folytatunk, hanem azonnali lépéseket követelünk magyar polgárok százezreinek érdekében. Meggyőződésünk, hogy ennek akadálya nem a pénz, hanem a szemlélet hiánya – azaz annak a felismerése, hogy a nők nem a vak komondorokon esnek át, amikor kék foltok vannak a szemük alatt.

Az Orbán-kormány kifogásai mondvacsináltak, az egyedül hagyott áldozatok fájdalma azonban valódi. Mi, a demokrata ellenzéki szövetség pártjai sohasem fogjuk elfogadni a Fidesz-rezsim tétlenségét, éppen ezért készítettük el azt a hétpontos intézkedési tervet, amely a nők elleni erőszak rendszerszintű problémájára nyújt megoldásokat:

– önálló költségvetési alapot kell létrehozni a nők elleni erőszak megelőzésének támogatása érdekében,

– meg kell erősíteni a nők elleni erőszak jelzőrendszerét,

– bármilyen gyanús esetben hivatalos vizsgálatot kell biztosítani,

– bővíteni kell az anyaotthonok kapacitását,

– biztosítani kell a rendvédelmi és igazságügyi dolgozók megfelelő szakmai képzését,- a családon belül erőszak elleni küzdelem legyen a Nemzeti Alaptanterv része,

– növelni kell az iskolapszichológusok számát.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján a demokrata ellenzéki szövetség felszólítja a Fidesz-rezsimet, hogy fejezze be a nők ellen vívott háborút, és dolgozza ki azokat az állami intézkedéseket, amelyek a járványhelyzetben is segítséget nyújtanak a nőknek.

Gyurcsány Ferenc (DK)

Jakab Péter (Jobbik)

Kanász-Nagy Máté (LMP)      

Fekete-Győr András (Momentum)      

Tóth Bertalan (MSZP)      

Karácsony Gergely (Párbeszéd)”

(MTI-OS)

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A százlépés politikája" újratöltve. Magyarra fordítva: papírok gyártása és az ország csődebvitele.

Az oregecskedo feleseged lecserelted-e mar, te nagyon europai ertelemben vett Gyurcsany, vagy csak szeretned lecserelni?
Es a terrorista arab labdarugokrol sem valtozott a velemenyed, te csunya multu?

Ezek egymást fogják bekísérni?
Erőszak és gyűlölet, hazugság és rágalmazás, verés és öldöklés - ezek a módszerei a jakobínus-leninista hatalomhordozóknak. (Adam Michnik, 1984)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés