Több mint háromszáz fehérorosz tüntetőt vettek őrizetbe

2020. november 23. 18:48
A vasárnapi tüntetés hivatalos elnevezése "Fasizmus elleni menet" volt, a szervezők így reagáltak arra, hogy Lukasenka a minap fasisztáknak nevezte a tüntetőket.

Vasárnap ismét több ezren vonultak az utcára Minszkben Aljakszandr Lukasenka államfő távozását követelve. A közösségi portálokon néhány felhasználó videofelvételeket is megosztva arról számolt be, hogy több lakóház udvarában összecsapások voltak a rohamrendőrökkel, akik pedig hanggránátokat is bevetettek a tömeg feloszlatására. Demonstrációkat jelentettek más nagyobb városokból, például Hrodnából és Bresztből is.

A belügyi tárca közleménye 345 ember őrizetbe vételéről tájékoztatott, a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet ugyanakkor számukat 390-re tette. A vasárnapi tüntetés hivatalos elnevezése „Fasizmus elleni menet” volt, a szervezők így reagáltak arra, hogy Lukasenka a minap fasisztáknak nevezte a tüntetőket. Hétfőn nyugdíjasok tüntettek a fehérorosz főváros utcáin Lukasenka távozását követelve. A több mint kétezer nyugdíjas menetén a tüntetők által használt fehér-piros-fehér zászlókat és a feltehetőleg belügyes őrizetben halálra vert Raman Bandarenka képmását viselő transzparenseket tartottak kezükben. „A nagymamák és nagypapák rosszul gyógyulnak az új sebekből” – volt olvasható az egyik táblán.

A Minszk főutcáján haladó menet egy rendőrségi lezárásba ütközött, majd az aktivisták több kisebb csoportra bomolva folytatták útjukat különböző irányokban. A Vjaszna legalább egy őrizetbe vételről jelentett a megmozdulással összefüggésben. Az utcai tüntetések új erőre kaptak, miután november 11-én Raman Bandarenka 31 éves festőművészt rendvédelmiek elhurcolták, az őrizetben vélhetőleg bántalmazták, és a kórházban belehalt sérüléseibe.

Lukasenkát az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával választották meg a hatodik mandátumára. A választásokat sem az ellenzék, sem a nagyhatalmak, sem a nemzetközi megfigyelők nem ismertek el tisztességesnek. Emiatt Minszkben minden hétvégén tüntetnek Lukasenka ellen. A vasárnapi megmozdulások rendszerint a legnépesebbek. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés