Az LMP mindent megtesz az önkormányzati források megvédéséért

2020. november 23. 12:07
Az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében – jelentette be Keresztes László Lóránt.

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer „bedőlne”, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket – mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Az ellenzéki politikus kifejtette: a határozati javaslat megfogalmazza az önkormányzatok feladatait a járványhelyzetben, és azt, hogy a kormánynak azok megvalósításához, valamint a működéshez biztosítania kell a forrásokat. Az előterjesztés értelében a kormánynak az eddigi megszorításokat vissza kell vonnia, és nem hozhat olyan döntéseket sem a kabinet, amely ellehetetleníti az önkormányzatok működését. Keresztes László Lóránt felidézte a kereskedelmi és iparkamara vezetőjének javaslatát az önkormányzati adóbevételek elvonásáról, amelyet a kormány nem cáfolt, sőt szerinte a miniszterelnök egyes megszólalásai megerősítik, hogy ez egy kormányzati szándék. Az intézkedés nem segítené a kis- és közepes vállalkozásokat, őket a kormányzat tudná megtámogatni – mondta.

Hozzátette: az önkormányzatok már így is súlyos elvonásokat szenvedtek el, ami nehezíti alapfeladataik ellátását, például az utak karbantartását, a közvilágítás vagy az ivóvíz biztosítását, az egészségügyi alapellátást, a közösségi közlekedés megszervezését. Az LMP frakcióvezetője közölte: 130 városvezetőt keresett meg levélben. Válaszaikból kiderül, hogy még a kormánypárti polgármesterek is elutasítják a kamara elnökének javaslatait.

(MTI)

MTI/Kovács Tamás

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A más által kigazdalkodott pénzt szívesen osztják

Lóránt azt szeretné, ha a központi költségvetés számolatlanul rakná bele a pénzeket a vállalkozásokba, ahonnét ők azután ki tudnák markolni helyi adóban.

,,Az LMP frakcióvezetője közölte: 130 városvezetőt keresett meg levélben. Válaszaikból kiderül, hogy még a kormánypárti polgármesterek is elutasítják a kamara elnökének javaslatait.,,

Ez a szám elenyésző az összes önkormányzathoz, amely közel 3200. Mi van velük? Az ő lakosaik a városokban dolgoznak, ott vesznek részt a termelésben, az általuk végzett munka is gyarapítja az iparűzési adó alapját.

Szerintem a társasági adó helyett az iparűzési adót kellene központi adóba bevonni és a települések között dolgozói létszámarányosan elosztani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés