Orbán eladósítja az országot, az emberek meg majd kifizetik

2020. november 22. 8:52

Kunhalmi Ágnes
Facebook
Elég volt a hazugságokból! Orbán és a Fidesz nem egyenlő Magyarországgal!

„Orbán azt állítja, hogy a magyar gazdaság olyan stabil lábakon áll, hogy nincs is szükségünk az EU-támogatásra. Annyira nincs szükségünk a pénzre, hogy épp most vett fel 900 milliárd forintnak megfelelő összegű hitelt euróban kötvénykibocsátással.

Valójában azért nem akarja elfogadni a támogatást és az EU jogállami követelményeit, mert azok akadályoznák autoriter rendszerének kiteljesítésében és persze meggátolnák, hogy az uniós közpénzeket az oligarcháinak jutassa.

Orbán inkább eladósítja az országot, az emberek meg majd kifizetik.

Elég volt a hazugságokból! Orbán és a Fidesz nem egyenlő Magyarországgal!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ágicának nem a matektagozaton adták a diákigazolványt, az már biztos.

Orbán talán még nem is élt, amikor az elvtársaid elkezdték az ámokfutásukat a nyugati pénz után:
"Egy kommunista, akire még a kapitalisták is számíthatnak" címmel jelent meg írás a The Christian Science Monitor című amerikai hetilap 1987 március 2-8-ik számában. Ebből fordítok:

Amikor Magyarország államadóssága elérte a 8 milliárd amerikai dollárt 1982-ben, a kommunista vezetők elkezdtek aggódni arról, hogy ki lesznek szolgáltatva a nyugati bankoknak. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Fekete János azonban megnyugtatta őket egy hazugsággal.

Erre Charles Gati, a new-yorki Columbia Egyetem professzora így emlékezett: "Fekete azt mondta a pártembereknek, hogy ne aggódjanak, mert Magyarországnak van még 3 milliárd dollár értékű aranytartaléka. Tehát, ha a 8 milliárd dolláros adósságból levonjuk a 3 milliárdot, akkor a teljes tartozás csak 5 milliárd dollár."

Természetesen a nyugaton használatos elszámolási forma szerint ez a kivonási művelet nem értelmezhető, de a kommunista vezetők lenyelték az indokot. Így az eladósodás tovább folyt és 1986 végére a magyar államadósság már meghaladta a 11 milliárd USA dollárt.

Ezzal a cikkel az a probléma, hogy a politikát, mint olyat, nem a
gazdasági érdekek ütköztetéseként tárgyalja, hanem önálló
entitásként.

Tudomásul kell venni, hogy a politika MINDIG valamilyen gazdasági
érdeket szolgál, bármilyen jelzővel is látjuk el. A jelző önmagában
a támadási pontot mutatja meg.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. november 22. 11:45

Ne bántsátok Ágit. Amikor a szoci kormány vette fel az IMF hitelt, ki akart lépni az MSZP-ből, alig tudták ettől visszatartani.

Tehát Ő következetes. Persze közben Őt is tájékoztatták, hogy van jó és rossz hitel. Amit Orbánék most felvettek, az rossz hitel, a jó hitel Soros zsebében van. S micsoda dolog Sorost megkárosítani.....

Tévedésben vagy.
Jelen témakörben a jelző nem politikai, hanem ideológiai.

,, Orbán több hitelt vett fel már, mint Gyurcsány a 2008-as válság idején!!! Csak a hitel kamataiban és a feltételeiben van különbség.,,

Ebben a formában hamis állítás.

Az elmúlt 10 évben felvett hitelek több célt szolgáltak.
Így:
- A Gyurcsány kormány által felvett IMF/EKB hitel visszafizetését.
- A Gyurcsány kormány által felvett hitelek kamatköltségének fedezett.
- A Gyurcsány kormány által felvett magas kamatú deviza hitelek lecserélését, lejárat előtti visszaváltását. Ez eredményezte, hogy 20 %-ra csökkent a devizaadósság a korábbi 40 %-al szemben.
- Mindezek hatására kb 700-750 milliárddal csökkentek a kamatköltségek.
- A kedvező körülmények hatására növekedett az export. Simor András volt jegybankelnök jóslata ellenére szufficites lett a Jegybank eredménye. Ezt tett lehetővé, hogy 2019 évben az MNB osztalékot utalt át a költségvetésnek.
,,Budapest, 2020. április 2. - A monetáris politikai fordulatnak köszönhetően 2013 óta nyereségesen működő Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019-ben kiemelkedő, 254,7 milliárd forint nyereséget ért el. Az MNB igazgatóságának megítélése szerint a jegybank elégséges eredménytartalékkal rendelkezik, így április 1-i döntése értelmében az eredmény döntő része, 250 milliárd forint osztalékként befizetésre kerül a költségvetésbe, aminek átutalása már április 3-án megvalósul. A 250 milliárdos befizetés (a GDP több mint 0,52 százaléka) segíti az állam finanszírozását, valamint ebből az összegből 48 milliárd forint (a GDP több mint 0,1 százaléka) javítja a költségvetés egyenlegét. Mindezzel a koronavírus által okozott válsághelyzetben növekszik az állam mozgástere.,,
https://www.mnb.hu/sajtoszoba/..

Ezt írtad korábban, de nem erre válaszoltam.

zolizolizoltan 2020. november 22. 11:25
,,Gazdasági világválság előtt tartalékot kell képezni, mert a válság alatt már nagyon drága lesz a hitel. De nem mindegy, hogy milyen feltételekkel kapjuk a hitelt. Az IMF hitelek feltételei még jobban víz alá nyomták az adósokat, nagyon jó, hogy megszabadultunk tőlük.
Az EU-tól hitelt felvenni megfontolásra érdemes, de nem ezt mondod Ágica, a kis tyúk eszeddel.,,
Ezzel lényegében egyetértek, bár nem tudni, hogy az EU által támogatott hitelnek milyenek a kamatkoncdiói, feltételei.

Fel kell tenni a kérdést: Miért akar az EU hitelt felvetetni a 27 tagállammal?

Van négy uniós euróövezeti ország baloldali kormányzattal, amelyek a csőd fele haladnak. Úgymint: Görögország, Olaszország, Spanyolország, Portugália. Ők azok akik hitel képtelenek, vagy csak gazdaságilag elviselhetetlen feltételekkel kapnának a pénzpiacról hitelt. Az EU pedig nem vehet fel hitelt, csak a 27 tagállam, melyet az EU osztana szét. Ezt használná ki az EU elsősorban az EP a tagországok megszorongatására. Ebben lelhető fel a pártideológia is. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a hitelfelvételt összekapcsolták az uniós költségvetéssel. Így nem Magyarország és Lengyelország blokkolja a költségvetés elfogadását, hanem az Európai Unió Parlamentje. Vállalva a kockázatát annak, hogy bedöntik ezt a négy országot és vele együtt az eurót is. Soros György pedig majd megshortolja az eurót.

Ami pedig a 900 milliárd forint hitelt illeti. Ez az összeg a járvány költségeinek fedezésére, és az egészségügy fejlesztésére lett felvéve.

,,Bizalmatlan vagyok Orbán politikája iránt.,,

Azért vagy bizalmatlan, mert a fáról nem látod az erdőt.
Magyarország a pénzpiacról tud hitelt felvenni. Nem mondható el azonban több uniós övezetbe tartozó tagállamról.
Lásd Berecskereki 2020. november 22. 12:22 neked címzett válaszomban írtakat.

Ellentétben veled, én az EU-val, EP-vel vagyok bizalmatlan mert utólag mindig kiderül, az sem igaz amit kérdeznek.

Ennek is csak a fele igaz.
Ez a fele lényegében azt takarja, hogy a magyar kormány gondoskodott a szükséges forrásokról már 2021 évre is és így nincs szüksége a az EU által szorgalmazott hitel felvételére.

Továbbra is állítom, hogy nem Magyarország és Lengyelország blokkolja a költségvetés és hitel felvétel jóváhagyását, hanem az Európai Unió Parlamentje, vállalva annak kockázatát, hogy Görögországot, Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát csődbe viszik, amely az eurót is kedvezőtlenül érinti. Erről azonban Gábor Tanács a cikk írója hallgat.

Te meg az ajtónak szaladsz idegességedben. :)

Kétszer esett volna akkor el, mert a nagy nehéz ajtó mögött van egy csapóajtó is. Lehet, hogy ezért nem jár katolikus templomba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés