Dióhéjban

2020. november 22. 16:00

Ungváry Zsolt
Demokrata
Hát mi maradna az USA-ból, ha egyesek komolyan vennék, hogy ez egy önkéntes szövetség, és ha kedvük szottyan, itthagynak bennünket?

„Azt írd bele, Thomas, hogy »minden ember egyenlőnek teremtetett«. Ez a mi hitünk, erre építjük ezt az országot. Oké, értem, a néger rabszolgák, de hát a négereket mi nem tekintjük embernek, igaz-e? A mi hazánk alapja a szuverenitás, a döntés joga, ember és közösség szabadságának garantálása.

Na de azért az mégsem járja, hogy 11 déli állam fogja magát, és kilép az unióból! Hát mi maradna az USA-ból, ha egyesek komolyan vennék, hogy ez egy önkéntes szövetség, és ha kedvük szottyan, itthagynak bennünket? Nem! Addig mészároljuk egymást, amíg a konföderáció hívei is be nem látják: ebből az unióból nem lehet kilépni!

Nem avatkozunk be az európai háborúba, még csak az kéne, hogy fiaink hulljanak el egy értelmetlen, távoli vérontásban. Igaz, egy csomó pénzünk fekszik az antant győzelmében, most jól jön az a két éve elsüllyesztett hajó, hát hadat üzenünk, de a végén úgyis otthagyjuk a francba az egészet, szedjék szét egymást, mi közünk hozzájuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés